Sztuczny miód - czy ma jakieś wartości odżywcze?
Sztuczny miód jest produktem całkowicie syntetycznym, który niewiele ma wspólnego z miodem naturalnym wytwarzanym przez pszczoły. Posiada on zbliżony do naturalnego skład sacharydów (cukrów) oraz barwę, jednak na tym podobieństwa się kończą. Sprawdź, czy sztuczny miód ma jakieś wartości odżywcze.
![Sztuczny miód - czy ma jakieś wartości odżywcze?](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-r13h-gdDE-zv86_sztuczny-miod-czy-ma-jakies-wartosci-odzywcze-664x442.jpg)
Miód naturalny jest kopalnią różnego rodzaju składników budujących jego aromat, smak, a przede wszystkim właściwości prozdrowotne. Natomiast miód sztuczny jest ich pozbawiony.
Spis treści
- Sztuczny miód – właściwości i wartości odżywcze
- Produkty miodopodobne - fruktomiody i inne
- Sztuczny miód - jak odróżnić go od miodu naturalnego?
Sztuczny miód produkowany jest od początków XX stulecia. Pierwsza opatentowana metoda jego otrzymywania pochodzi z 1919 roku. Miód sztuczny powstaje na drodze hydrolizy dwucukru sacharozy (cukru stołowego, buraczanego) z dodatkiem syropu skrobiowego w środowisku wodnym, w podwyższonej temperaturze, z użyciem kwasu jako katalizatora reakcji.
Zwykle używa się kwasu mrówkowego lub solnego. W tym procesie zachodzi inwersja sacharozy i jej rozpad na glukozę i fruktozę (cukry proste). Roztwór neutralizuje się sodą, a następnie dodaje substancje mające na celu upodobnić syrop cukru inwertowanego do naturalnego miodu. Są to barwniki (karmel), substancje zapachowe oraz tzw. esencja miodowa. Sztuczny miód może występować w formie płynnej (spotykany częściej) i stałej.
Aby uzyskać stały sztuczny miód, poddaje się go krystalizacji. Miód płynny otrzymuje się w wyniku niepełnej hydrolizy sacharozy. Dodatek syropu skrobiowego pełni rolę antykrystalizatora. Skład sztucznego miodu płynnego nieco różni się od stałego proporcją cukru inwertowanego i sacharozy. Stały sztuczny miód ma strukturę drobnokrystaliczną.
Sztuczny miód należy przechowywać w suchych i ciemnych pomieszczeniach w temperaturze do 18 st. C.
Sztuczny miód – właściwości i wartości odżywcze
Sztuczny miód nie ma żadnych właściwości prozdrowotnych naturalnego miodu. Jest jedynie źródłem energii pochodzącej z węglowodanów, a dokładniej z sacharozy i produktów jej rozpadu, która jest surowcem do wytwarzania sztucznego miodu.
Nie zawiera białek, witamin, enzymów ani żadnych innych substancji, które sprawiają, że miód naturalny jest tak doceniany w lecznictwie tradycyjnym i medycynie konwencjonalnej.
Wartość odżywcza miodu sztucznego w 100 g:
- 312 kcal
- 22 g wody
- nie mniej niż 73 g glukozy i fruktozy łącznie
- nie więcej niż 5 g sacharozy
Produkty miodopodobne - fruktomiody i inne
Oprócz miodów sztucznych na rynku można spotkać różnego rodzaju produkty miodopodobne, takie jak ziołomiody i fruktomiody. Są one wytwarzane przez pszczoły, ale nie z naturalnie zebranego nektaru czy spadzi, tylko z syropów cukrowych mieszanych z sokami owocowymi, warzywnymi lub wyciągami z drzew iglastych.
Soki miesza się z cukrem do uzyskania roztworów nasyconych, a następnie wlewa do podkarmiaczek i umieszcza w ulach. Syropy te są zagęszczane przez pszczoły do konsystencji miodu, jednak nie są one zbliżone do składu miodu naturalnego. Popularne ziołomiody i fruktomiody to:
- sosnowy
- pokrzywowy
- aloesowy
- głogowy
- jarzębinowy
- malinowy
W czasach PRL-u w Polsce dostępne były różne produkty miodopochodne. Popularny był „miodowit” - mieszanina miodu wielokwiatowego z sokiem owocowym w proporcji 60:40 wzbogacany witaminą C. Próbowano także produkcji tzw. miodów leczniczych wytwarzanych przez pszczoły karmione syropem cukrowym z dodatkiem mleka, krwi lub choliny.
CZYTAJ TEŻ:
- APITERAPIA - leczenie miodem i nie tylko. Na czym polega apiterapia?
- Miód manuka - naturalny probiotyk w domowej apteczce
- SYROP Z MNISZKA lekarskiego - PRZEPIS na leczniczy miód z kwiatów mlecza
Polecany artykuł:
Sztuczny miód - jak go odróżnić od miodu naturalnego?
Miód sztuczny można bez problemu zidentyfikować z użyciem analiz chemicznych. Nie zawiera on dekstryn w przeciwieństwie do miodu naturalnego. W jego składzie znajduje się ponadto HMF (5-hydroksymetylofurfural) – aldehyd powstały przez usunięcie wody z cząsteczki cukru w wysokiej temperaturze.
Miód sztuczny kupiony w postaci płynnej nie krystalizuje. Natomiast miód naturalny (oprócz miodu akacjowego) zaczyna krystalizować już po kilku tygodniach przechowywania. Barwa sztucznego i naturalnego miodu jest podobna, jednak dla osób znających dobrze smak i aromat prawdziwego miodu rozróżnienie ich od siebie nie stanowi problemu. Miód sztuczny jest dużo uboższy w smaku i zapachu. Jego zapach jest mniej słodki i intensywny.
Wygląda też na rzadszy niż miód naturalny. Miód sztuczny jest klarowny, a naturalny nieco mętny za sprawą obecności w nim pyłku pszczelego. Dobrym wyznacznikiem pozwalającym na rozróżnienie miodu naturalnego i sztucznego jest cena. Sztuczny jest istotnie tańszy.
Producenci miodów sztucznych są zobowiązani do umieszczania informacji o syntetycznym pochodzeniu na głównej etykiecie. Zatem kupując miód w sklepie, łatwo zauważymy metodę jego produkcji, uważnie czytając etykiety.
Domowe metody pozwalające na odróżnienie od siebie miodu sztucznego i naturalnego to:
- test rozpuszczalności w wodzie: miód naturalny wlewany do szklanki prosto ze słoika leje się nieprzerwanym strumieniem i osiada ciężko na dnie szklanki. Trudno lub wcale nie rozpuszcza się w wodzie. Miód sztuczny leje się przerywanym strumieniem i szybko rozpuszcza na dnie szklanki
- test na ołówek: kroplę miodu należy nałożyć na rękę, a następnie dotknąć ją czubkiem miękkiego ołówka, np. 8B. Naturalny miód nie zmienia koloru. Sztuczny zabarwia się na szaro
- test stożka: miód naturalny niezafałszowany wylewany strumieniem z łyżeczki na talerz tworzy stożek. Miód sztuczny może również tworzyć stożek, ale niższy i łatwo rozlewa się po talerzu. Wynika to z większej ilości wody w miodach sztucznych
Czytaj też:
- Pierzga pszczela - cudowny pokarm dla pszczół i nie tylko
- Wosk pszczeli - właściwości i zastosowanie
![Aleksandra Żyłowska-Mazgaj dietetyk](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-bsMB-i7dZ-oSAc_aleksandra-zylowska-mazgaj-dietetyk-664x0-nocrop.jpeg)