Ta część mandarynki jest najzdrowsza, a ty ją wyrzucasz. Nie rób tego
Zajadamy się mandarynkami i słusznie. Cenione są nie tylko za swój słodki smak, ale także wartościowy skład. Po ich spożyciu zazwyczaj wyrzucamy skórkę do kosza. A okazuje się, że to duży błąd. Wyjaśniamy dlaczego.
Gdy mandarynki pojawiają się w sklepach, są wówczas zwiastunem nadchodzącej zimy i świąt Bożego Narodzenia. Te cytrusy uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Młodsze siostry pomarańczy są nie tylko pyszne, soczyste, ale przede wszystkim zdrowe.
Często bywa tak, że po zjedzeniu tych owoców wyrzucamy skórkę do kosza. Nie warto tego robić, ponieważ pozbywamy się tego, co w nich najzdrowsze.
Wyrzucasz skórki mandarynki? To błąd
Okazuje się, że między skórka a miąższem znajduje się taka niepozorna biała część, która nosi nazwę albedo. Mało kto zdaje sobie sprawę, że to właśnie w niej kryje się prawdziwe bogactwo odżywcze. Do jej spożywania może zniechęcać jej gorzki posmak, ale eksperci zachęcają, by się jednak przemóc i nie unikać albedo. Dostarcza ono do organizmu wiele cennych i wartościowych składników.
Ta biała, gąbczasta warstwa stanowi źródło witaminy C, która ma niebagatelny wpływ na wiele procesów zachodzących w organizmie. Wzmacnia odporność, ale także dba m.in. serce czy układ nerwowy. Jest także silnym antyoksydantem, który chroni komórki przed uszkodzeniami. Do tego albedo zasobne jest w witaminę A, odpowiadającą za stan skóry, włosów i paznokci.
Mandarynki jedz z białą skórką.
W składzie tej najzdrowszej części mandarynki znajdują się również pektyny, które są formą błonnika rozpuszczalnego w wodzie, mającą wiele właściwości. Jedna z nich jest regulowanie poziomu cholesterolu we krwi. Albedo zawiera jeszcze flawonoidy, czyli naturalne związki bioaktywne, wykazujące silnie działanie przeciwutleniające.
Wielka szkoda, by skórki mandarynek lądowały w koszu. Wychodzi na to, że spożywanie albedo niesie za sobą wiele korzyści dla zdrowia. Wzmacnia odporność oraz ma pozytywny wpływ na pracę układu pokarmowego i przemianę materii. Ta biała warstwa bogata jest również w pektyny i błonnik, które pęcznieją w żołądku, a co za tym idzie, zapewniają uczucie sytości na dłużej.
Polecany artykuł: