Wspierają serce, pomagają schudnąć. 7 korzyści z jedzenia mandarynek
Wierzysz, że najzdrowsze produkty to zwykle te niesmaczne? Niesłusznie! Mandarynki, chociaż nie są kwaśne jak cytryny i nie mają charakterystycznego gorzkawego posmaku grejpfruta, są znakomitymi sojuszniczkami zdrowia. Ich słodki smak nie oznacza, że na nich przytyjesz. Wręcz przeciwnie - pomagają schudnąć. Poznaj główne zalety mandarynek i objadaj się bez poczucia winy.
Mandarynkami od wieków leczą się Chińczycy, ale ze względu na walory zdrowotne są cenione niemal w całej Azji. Sporo badań nad tymi owocami prowadzili Japończycy. Dowiedli choćby, że jedzenie mandarynek obniża ryzyko miażdżycy i cukrzycy typu II, a nawet raka wątroby. Wyjątkowym atutem mandarynek ma być fakt, iż chroni przed rakiem także osoby z grupy wysokiego ryzyka. Dlaczego jeszcze warto jeść te pyszności? Jest co najmniej 7 powodów.
1. Mandarynki wspierają zdrowie twojego mózgu
Przeciwutleniacze zawarte w mandarynkach, takie jak witamina C i nobiletyna, prawdopodobnie wspierają ochronę przed przewlekłymi chorobami mózgu, takimi jak schizofrenia, choroba Alzheimera i choroba Parkinsona.
Już w kilku badania powiązano zwiększoną liczbę wolnych rodników z rozwojem schizofrenii. Zdolność przeciwutleniająca witaminy C, którą zawierają mandarynki, może chronić przed uszkodzeniami mózgu wywołanymi przez wolne rodniki.
Są też badania nad nobiletyną zawartą w skórce mandarynki (na razie na zwierzętach), wskazujące, że ta może chronić przed przedwczesną utratą pamięci w wyniku chorób neurodegeneracyjnych.
2. Poprawiają odporność
Większość zalet mandarynek jest najpewniej wtórna do zawartej w nich witaminy C. Dzięki niej chronią twój układ odpornościowy przed wirusami i bakteriami. Działają głównie na limfocyty T, rodzaj białych krwinek, które wpływają stabilizująco na system immunologiczny w organizmie.
Witamina C wzmacnia też fagocyty – komórki odpornościowe, które dosłownie pożerają bakterie i inne szkodliwe związki.
3. Sprzyjają odchudzaniu
I co z tego, że są słodkie i pyszne? Błonnik zawarty w mandarynkach może pomóc w utracie wagi. Może te owoce nie są błonnikowym liderem (1,9 g ma 100 g), ale z pewnością są nie do pogardzenia na diecie odchudzającej.
Mandarynki dostarczają błonnik nierozpuszczalny, który przede wszystkim zwiększa uczucie sytości.
Wspomniana nobiletyna prawdopodobnie zapobiega nadmiernemu odkładaniu tłuszczu w organizmie.
4. Dbają o serce
Witamina C może obniżać ryzyko rozwoju chorób serca. Chroni przed nadciśnieniem i odkładaniu się blaszek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych, a także redukuje poziomu trójglicerydów i LDL (złego) cholesterolu we krwi.
Czytaj także: "Cholesterol nie jest ważny, tylko trójglicerydy". Pytamy lekarza, skąd ten pomysł
5. Mogą poprawiać urodę
Witamina C wzmaga produkcję kolagenu, co poprawia gojenie się ran i zmniejsza oznaki starzenia, takie jak zmarszczki.
Same właściwości przeciwutleniające witaminy C mogą zmniejszać oznaki starzenia, spowalniając uszkodzenia skóry wywołane przez wolne rodniki.
6. Zawierają składniki przeciwnowotworowe
pewne działanie przeciwnowotworowe wykazuje witamina C.
Flawonoidy zawarte w owocach cytrusowych mogą zmniejszać ryzyko niektórych nowotworów, w tym raka żołądka, piersi, okrężnicy i płuc.
Trzeba jednak pamiętać, że w większości badań stosowano duże dawki witamin lub związków znajdujących się w mandarynkach, co nie jest tym samym, co dodanie owoców do diety.
7. Nawadniają
Przeciętna mandarynka pokrywa 25 proc. dobowego zapotrzebowania na witaminę C. Dostarcza też potas, witaminę A i witaminy z grupy B. Ma 47 kcal i sporo błonnika.
mandarynki doskonale cię nawodnią, bo mandarynki to przede wszystkim woda (85 proc. składu owocu). Wspaniale sprawdzają się podczas upałów, dając orzeźwienie. W chłodne dni nie jedz ich przed samym wyjściem z domu, bo jak inne cytrusy mogą potęgować uczucie zimna.