Rządziła już na stołach w Babilonie. Dziś wiemy, że jest idealna dla cukrzyków
Kasza bulgur wydaje się idealnym dodatkiem do obiadu czy kolacji. Posprząta w jelitach, pomoże podczas odchudzania, dostarczy bezcennych minerałów i witamin. Są jednak pewne przeciwwskazania, które nie pozwalają jej jeść. Lepiej wiedzieć.
Wywodzi się z regionu Morza Śródziemnego i od tysięcy lat stanowi integralną część kuchni Bliskiego Wschodu. Wcześnie pokochali ją Chińczycy. Podobno ok. 2800 r. p.n.e. chiński cesarz Shen Nung ogłosił ją jedną z pięciu świętych potraw obok ryżu, prosa, jęczmienia i soi.
Są dowody wskazujące, że kasza bulgur gościła na stołach w starożytnym Babilonie. Jej smak doceniali też Hebrajczycy i Hetyci.
Zapewne pszenica, z której kasza była przygotowywana przed wiekami, różniła się od współczesnej, a jednak bulgur ostatnio zyskuje znowu na popularności. Spróbuj koniecznie - jest na topie.
Kasza bulgur - co to takiego
Kasza bulgur należy do produktów glutenowych, bo powstaje z pszenicy durum. Jej ziarna najpierw są gotowane, a potem suszone, a my w ten sposób otrzymujemy pyszną kaszę.
Kiedyś taka kasza była przede wszystkim składnikiem kuchni Bliskiego Wschodu (głównie Azja Zachodnia) i zamiennikiem dla ryżu lub kuskusu. Współcześnie znana jest właściwie w każdym zakątku świata.
Kasza bulgur - kalorie i wartości odżywcze
Niski indeks glikemiczny (IG = 46), przyjazna kaloryczność (100 g produktu to ok. 83 kcal) i wysoka zawartość błonnika oraz antyoksydantów - nic dziwnego, że ta kasza doceniana jest przez diabetyków (potocznie nazywanych cukrzykami) oraz osoby, które chcą schudnąć.
Co ważne - kasza bulgur jest po prostu zdrowa, wartościowa, więc wprowadzenie jej do diety jest po prostu bezpieczne i wskazane.
Kasza bulgur - wpływ na zdrowie
Zalety prozdrowotne kaszy bulgur:
- usprawnia procesy trawienne i reguluje pracę jelit,
- wpływa korzystnie na pracę serca i inne procesy krążeniowe (głównie dzięki zawartości potasu),
- zapobiega zaparciom
- wspomaga pracę układu nerwowego - jest polecana kobietom w ciąży i karmiącym ze względu na kwas foliowy
- poprawia wygląd skóry włosów i paznokci - to skutek zawartości między innymi witamin z grupy B oraz wit. A.
Czym się różnią odmiany kaszy bulgur?
Odmiany kaszy bulgur różnią się przede wszystkim grubością.
Drobnoziarnista najlepiej sprawdza się w zupach, do faszerowania warzyw lub jako dodatek do sałatek.Średnioziarnista - używana jest jako dodatek do pilawów, czyli tradycyjnych potraw wschodnich z dodatkiem warzyw, kawałków mięsa baraniego, drobiu lub ryb oraz ostrych przypraw.
Gruboziarnista także nadaje się do pilawów, ale też do innych potraw mięsnych.
Kasza bulgur - przeciwwskazania
Kto nie powinien jeść kaszy bulgur? Bezwzględnie wszystkie osoby, które są uczulone na gluten lub go nie tolerują, np. z celiakią.
Odmiana gruboziarnista nie jest zalecana w schorzeniach układu pokarmowego, zwłaszcza przy wrzodach żołądka i dwunastnicy oraz chorobach, przy których przyspieszanie perystaltyki jelit nie jest wskazane (na przykład u pacjentów z przewlekłymi biegunkami).
Przy takich problemach spożycie drobniejszych odmian kaszy powinno być kontrolowane i raczej umiarkowane.