Ta pasta nie tylko jest pyszna ale również zdrowa. Koniecznie włącz do diety
Masz ochotę na kanapkę, ale zwykły ser z szynką już ci się przejadł? Bez problemu zamień go na "bałkański kawior". Ta pyszna i aromatyczna pasta warzywna zachwyci nie tylko smakiem, ale również właściwościami zdrowotnymi.
Ajwar czy "bałkański kawior" jak pastą przygotowaną ze smażonej lub pieczonej papryki i bakłażana. Według tradycyjnych przepisów zazwyczaj dodaje się również do niego czosnek, ocet, olej roślinny i sól. Właśnie to pozwala osiągnąć odpowiednią konsystencję i smak.
Istnieje wiele różnych wariantów tej past, od łagodnych po ostre, wszystko zależy od rodzaju papryki i dodanych przypraw.
Ajwar jest świetnym pomysłem na sos czy pasta do kanapek. Nie tylko bowiem świetnie smakuje, ale również kryje w sobie wiele witamin i minerałów.
Co znajdziemy w ajwarze? Bogactwo minerałów i witamin
W tej bałkańskiej paście warzywnej znajdziemy przede wszystkim całą masę błonnika. Wszystko dlatego, ze zarówno papryka, jak i bakłażan są w niego bogate. Dzięki temu ajwar wspiera trawienie, przy okazji regulując poziom cukru we krwi.
Ta pasta bogata jest również we wspomagający regulację ciśnienia praz pracę serca potas. Nie sposób również zapomnieć o bogactwie witamin. W ajwarze znajdziemy witaminę C, w którą bogata jest w szczególności czerwona papryka, witaminę A w postaci beta-karotenu oraz witaminę B6.
Nic więc dziwnego, że ajwar chwalony jest za zdrowotne i wartościowe dla diety właściwości.
Dla dbających o linię i nie tylko
Ajwar sprawdzi się idealnie dla osób dbających o linię. W 100 gramach tej pasty znajduję się zalewie 78 kcal. Wszystko jednak zależeć będzie od przepisu i ilości dodanego do pasty oleju.
Ajwar można wykorzystać jako zamiennik keczupu lub masła. Jego indeks glikemiczny jest niski, dzięki czemu nie powoduje nagłych skoków poziomu glukozy we krwi. Jest więc odpowiedni nie tylko dla tych dbających o linię, ale również dla osób z cukrzycą.
Ajwar jest również potrawą wegańską, więc śmiało można włączyć go do diety.
Przepis na ajwar
Do przygotowania ajwaru potrzebować będziemy:
- 10 czerwonych papryk
- 4 bakłażany
- 6 ząbków czosnku
- ok. 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szklankę oliwy
- 3 ostre papryczki
- 5 łyżek octu winnego białego
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i pieczemy w nim umyte warzywa przez około pół godziny, obracając tak by podpiekły się z dwóch stron. Warzywa obieramy ze skórki i usuwamy środek i miksujemy. Drobno pokrojoną papryczkę chilli i smażymy z oliwą z oliwek. Dodajemy ocet, koncentrat, przyprawy oraz zmiksowane warzywa. Całość gotujemy przez półtorej godziny, co jakiś czas mieszając.
Kto nie powinien jeść ajwaru?
Osoby z nadwrażliwością na paprykę, bakłażany i czosnek nie powinny spożywać ajwaru. Dodatkowo warto pamiętać, że kupne produkty mogą zawierać dodatkowe cukry konserwanty czy duże ilości soli. Dlatego warto wybierać te o jak najprostszym składzie.