Ta przekąska zwalcza raka piersi, ochroni też serce. Kluczem jest jeden składnik
Właściwa dieta może uchronić nas przed różnymi chorobami. Naturalne produkty, ekologiczne i sezonowe warzywa oraz owoce, a także ryby, czy ziarna zapobiegają występowaniu nowotworów. Zanim sięgniesz po niezdrową przekąskę, dowiedz się, dlaczego warto kupić zupełnie inny zamiennik.
Dieta antynowotworowa oparta jest na wykluczeniu przetworzonej żywności i rezygnacji ze słodyczy oraz niezdrowych przekąsek. Tego typu produkty należy zastąpić ekologicznymi warzywami, owocami, chudym nabiałem, olejami roślinnymi, orzechami, czy ziarnami słonecznika. Najnowsze badania naukowe udowadniają, że to co jemy ma wpływ na przebieg nowotworu.
Słonecznik na raka piersi? Te nasiona mają ogromne możliwości
Z najnowszych badań indyjskich naukowców wynika, że spożywanie oleju sezamowego oraz słonecznikowego działa korzystnie na zwalczanie komórek nowotworowych. Regularne spożywanie nasion zawierających fitozwiązki takie jak lignany, tokoferole, fenole, wielonienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole wpływają wyjątkowo korzystnie na zdrowie.
Zjadanie pestek słonecznika nie tylko zapobiega występowaniu raka piersi, ale także pomaga w jego leczeniu. Naukowcy zaznaczają, że są to nieliczne nasiona, którym można przypisać tak znaczącą rolę w walce z chorobami zagrażającymi życiu.
Dzięki obecności kwasu linolowego dochodzi również do zredukowania ryzyka przerzutów. Największą skuteczność wspomnianego kwasu zaobserwowano w odniesieniu do raka sutka, płuc, jelita grubego oraz czerniaka.
Słonecznik nie tylko na raka. Serce będzie ci wdzięczne
W łuskanych pestkach słonecznika znajduje się wiele wartości odżywczych. Te z kolei wpływają prozdrowotnie na nasz organizm, dlatego warto włączyć je do codziennej diety.
Dzięki dużej zawartości fitosteroli nasiona słonecznika obniżają stężenie cholesterolu we krwi. W ten sposób zapobiegają zmianom miażdżycowym oraz konsekwencji zdrowotnych w postaci chorób układu sercowo-naczyniowego, czy zawału.
To nie jedyna zaleta tanich i łatwo dostępnych nasion. Duża dawka witaminy E zawarta w słoneczniku wpływa korzystnie na cerę i przedłuża młodość i dodaje sił witalnych. Spożywanie pestek lub oleju zalecane jest parom starającym się o dziecko, ponieważ naukowcy udowodnili, że witamina E poprawia jakość plemników.
Kolejną zaletą spożywania nasion słonecznika jest fakt, iż wpływają na poziom cukru we krwi. W pracy naukowej pakistańskich specjalistów przeanalizowano wpływ żywienia na poprawę wyników wśród pacjentów borykających się z cukrzycą.
Wyniki wykazały, że składniki bioaktywne takie jak diglukozyd i secoisolariciresinol zawarte w nasionach słonecznika, są zaangażowane w leczenie insulinooporności lub produkcję insuliny. Dzięki temu mogą zostać włączone do codziennej diety osób cierpiących na cukrzycę typu II. Spożywanie pestek słonecznika skutkowało lepszą kontrolą glikemii, co sprawia, że nasionom przypisano właściwości przeciwcukrzycowe.