Ta przyprawa trafia do ciast i perfum. Może być szkodliwa dla wątroby
Ta przyprawa zwana jest często "meksykańską wanilią" dzięki swojemu zapachowi i aromatowi. Jest jednak jedno "ale". Choć wydaje się niewinna budzi ona ogromne kontrowersje. Okazuje się, że może stanowić zagrożenie dla zdrowia.
Fasola tonka, która ze względu na swój zapach i aromat często nazywana jest "meksykańską wanilią". Te nasiona tonkowca wonnego jednak budzą spore obawy wśród naukowców i ekspertów.
Pięknie pachnie i ma ciekawy aromat. Może być jednak niebezpieczna dla zdrowia
Wykorzystuje się ją zazwyczaj w przemyśle cukierniczym, kosmetycznym oraz przy produkcji perfum. Nasiona te przypominają nieco wydłużone ziarenka kardamonu, dzięki czemu też określane są jako: fasola tonka, bób tonka, fasola tonkin lub tonkini oraz fasola tonkińska/tonquin.
Nasiona te mają silny waniliowy i słodki aromat z nutą migdałów i gałki muszkatołowej. Można jednak wyczuć w niej lekko słodkawo-ziołowy aromat, który wiąże się z obecnością kumaryny.
Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że jej nadmierne spożywanie może wiązać się z problemami zdrowotnymi. Ze względu na to sprzedaż fasoli tonki została zakazana w Stanach Zjednoczonych w 1954 roku.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków uznała, że spożywanie kumaryny w dużych dawkach może prowadzić do poważnych uszkodzeń wątroby. Według nich są one porównywalne do tych wywołanych przez nadmierne spożycie alkoholu.
Kumaryna to nie tyko zapach i aromat. Może być niebezpieczna dla zdrowia
Kumaryna, czyli coumarouna odorata. Sama w sobie kumaryna działa przeciwbólowo, przeciwobrzękowo, uspokajająco, rozkurczowo, przeciwalergicznie i przeciwutleniająco.
Oprócz zastosowania w perfumach, kremach z filtrem czy w mydlarstwie, kumaryna wykorzystywana jest również w... trutkach na szczury. Związek ten nazywa się bromadiolon wykazuje podobne działanie do leków przeciwzakrzepowych, jednak ma kilkudniowe opóźnienie działania. Substancja ta hamuje w organizmach szczurów procesy krzepnięcia krwi.
Podobnie jak w przypadku wielu rzeczy, kumaryna spożywana w rozsądnych ilościach nie jest szkodliwa. Co najwyżej mogą nast dotknąć dolegliwości ze strony układu pokarmowego, jak biegunka, ból brzucha, wzdęcia i ewentualne wymioty.
Jednak zbyt duża ilość tej substancji może powodować poważniejsze powikłania, które dotykają wątrobę i nerki. Jednym z najcięższych powikłań, jakie może spowodować kumaryna jest marskość wątroby.
Zatrucia kumarynami o przeciwzakrzepowym działaniu jest niebezpieczne dla zdrowia, a nawet życia.
Warto wiedzieć, że kumaryna występuje również w innych, o wiele bardziej w Polsce popularnych przyprawach, jak cynamon czy trawa cytrynowa. Ma ona jednak wówczas znacznie mniejsze stężenie i nie stanowi tak dużego zagrożenia dla zdrowia.