Tak podziękują ci jelita, jeśli będziesz spożywać ten owoc. Sprawdź, czy masz go w kuchni

2022-10-19 12:48

Banany są najbardziej popularnym owocem tropikalnym na całym świecie. Mimo że spożywamy je często i chętnie, nie zdajemy sobie sprawy, ile skrywają w sobie właściwości odżywczych. Mówi się też, że mają wysoki indeks glikemiczny, ale to wszystko zależy od stopnia ich dojrzałości. Dlaczego zatem warto je jeść?

Miska wypełniona owocami
Autor: Getty Images

Zalet jedzenia bananów jest naprawdę dużo. Trudno się nie zgodzić, że są one bardzo wartościową, smaczną i prostą przekąską. Przede wszystkim banany są lekkostrawne, dodają energii oraz stanowią bogate źródło potasu, magnezu, fosforu, wapnia i sodu w diecie. Do tego obfitują jeszcze w cenne witaminy: A, B6, C, E i K. Co więcej, skórką od banana można wybielać zęby, jednak to nie może zastąpić szczotkowania.

Niedojrzałe banany - jeść czy nie jeść?

Banany występują w różnych kolorach – od zielonego, poprzez żółty aż do takich w brązowe cętki. Ma to bowiem związek ze stopniem dojrzałości owocu. W zależności od koloru skórki różnią się między sobą nie tylko walorami smakowymi, ale również właściwościami prozdrowotnymi. Na przykład żółte banany są o dużo słodsze niż zielone, ponieważ zawarta w nich skrobia zmienia się w glukozę i fruktozę. Z tego też względu osoby cierpiące na cukrzycę powinny uważać na te banany. Lepiej, żeby w ich diecie zagościły zielone banany, czyli te jeszcze nie do końca dojrzałe, bo mają niski indeks glikemiczny i pomagają regulować poziom cukru we krwi. Do tego na dłużej pozostawiają w żołądku uczucie sytości i dostarczają mniej kalorii.

Na łamach czasopisma "Nutrition Bulletin" w 2017 roku ukazała się informacja, że niedojrzałe banany są bogate w skrobię oporną, która odpowiedzialna jest za zwiększenia w jelitach produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych wzbogacających mikrobiom jelitowy. A to zapewnia wiele korzyści zdrowotnych.

Ten wniosek potwierdzają w swoich badaniach uczeni z Harvardu University. Według nich skrobia oporna zawarta, szczególnie w niedojrzałych bananach, wspomaga pracę jelit. Chodzi o to, że ten węglowodan, który odporny jest na działanie enzymów trawiennych, przechodzi do jelita grubego w niezmienionej formie. Przez to, że nie jest trawiony w jelicie cienkim, nie powoduje szkodliwych wahań cukru we krwi. Ta skrobia oporna staje się pokarmem (prebiotykiem) dla dobroczynnych bakterii z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacilusi, które bytują w jelitach. Procesy fermentacji skrobi opornej powodują również powstawanie między innymi krótko-łańcuchowych kwasów tłuszczowych, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie jelit i mają swój udział w zapobieganiu zaburzeniom trawienia.

Banany: jakie mają właściwości? Dlaczego warto jeść banany?

Co kryją w sobie cętkowane i brązowe banany?

Jeśli na skórkach bananów widoczne są ciemne kropki, oznacza to, że są bardzo dojrzałe i słodkie. Dzięki zawartości wielu wyjątkowych witamin i minerałów pomagają regulować ciśnienie krwi i dostarczają porządnego zastrzyku energii. W ich składzie można znaleźć również substancję TNF, która może wspomagać leczenie nowotworów.

Natomiast brązowe banany są jeszcze bardziej dojrzałe niż banany z ciemnymi kropkami na skórce. Co prawda, ich wygląd nie zachęca do jedzenia, ale warto jednak się przemóc. Po pierwsze mają najsłodszy smak, a po drugie pozytywnie wpływają na pracę układu szkieletowego i mięśniowego oraz zmniejszają stres i niepokój.