Takie śniadanie to "przepis na cukrzycę". Naukowcy ostrzegają też przed kolacją
Cukrzyca typu 2 to choroba, na którą można sobie "zapracować", głównie przez nieprawidłową dietę oraz niezdrowy tryb życia. Niewłaściwe postępowanie, jeśli chodzi o śniadanie, to może być "przepis na cukrzycę". Sprawdź, jakich śniadań unikać.
Późne śniadanie sprzyja cukrzycy
Naukowe analizy trybu życia i żywienia wskazują, że śniadanie spożywane o niewłaściwej porze, może znacząco przekładać się na zwiększenie ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2. Jak zauważono, podobna zasada obowiązuje w przypadku kolacji. Jakie pory jedzenia śniadań są zdrowe, a jakie wręcz przeciwnie?
Badania, opublikowane na łamach International Journal of Epidemiology, nie pozostawiają złudzeń. To późne śniadanie może sprzyjać zwiększonemu ryzyku cukrzycy typu 2. Różnica jest niebagatelna, bo ryzyko wzrasta aż o 2/3. Pora spożywania posiłku ma znaczenie większe, niż dotychczas sądzono.
Naukowcy z Barcelona ISGlobal (Institute for Global Health) ustalili, że osoby, które miały w zwyczaju jeść śniadania o godz. 9, miały o 59 proc. większe ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, w porównaniu do osób, które o godz. 8 już są po śniadaniu.
Badania potwierdzają: pora śniadania wpływa na zdrowie
W badaniu przyjrzano się 103 312 dorosłym osobom z Francji. 79 proc. z nich to kobiety. Osoby uczestniczące w badaniu miały za zadanie zapisywać pory i składy posiłków przez trzy dni. Następnie porównano dane z siedmiu lat obserwacji. Jak ustalono, u 963 osób rozpoznano cukrzycę typu 2, której w momencie rozpoczynania badań jeszcze nie zdiagnozowano.
Analogiczną do śniadań zależność ustalono, jeśli chodzi o kolacje: osoby jedzące ostatni posiłek po 22, dodatkowo zwiększały ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Ustalono przy tym, że takie oddziaływanie na organizm miała każda późna kolacja i późne śniadanie, niezależnie od zawartości talerza. Stwierdzono natomiast, że dłuższy dobowy post jest korzystny, w sytuacji jedzenia śniadania przed 8. i jednocześnie sięgania po wczesną kolację, tj. przed godz. 19.
Autorzy badania są zgoni: "Pomijanie śniadania zwiększa ryzyko"
Jak wyjaśniła autorka badania, dr Anna Palomar-Cros z Barcelona ISGlobal, "czas posiłków odgrywa kluczową rolę w regulacji rytmów okołodobowych oraz kontroli poziomu glukozy i lipidów, ale niewiele badań dotyczyło związku między czasem posiłków lub postem a cukrzycą typu 2".
– Z biologicznego punktu widzenia ma to sens, ponieważ wiadomo, że pomijanie śniadania wpływa na kontrolę glukozy i lipidów, a także poziom insuliny. Jest to zgodne z innymi badaniami, w których stwierdzono, że pomijanie śniadania zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2 – podkreśliła dr Anna Palomar-Cros.
Prof. Manolis Kogevinas, współautor badania, dodał: Nasze wyniki sugerują, że pierwszy posiłek przed 8.00 rano i ostatni posiłek przed 19.00 mogą pomóc zmniejszyć częstość występowania cukrzycy typu 2.
Oprócz pór posiłków, ryzyko cukrzycy typu 2 można zmniejszyć, poprzez zwiększenie aktywności fizycznej, właściwy dobór składników jedzenia oraz rezygnację z palenia tytoniu i picia alkoholu.