Te 3 kolory na talerzu chronią przed cichymi zabójcami. Sięgaj po nie jak najczęściej
Te trzy kolory powinny królować na twoim talerzu jak najczęściej. Twoje zdrowie ci za to podziękuje. Jakie warzywa i owoce wybierać, aby uniknąć chorób i pobudzić mózg do pracy?
Dieta ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i jakość funkcjonowania. W codziennym natłoku trudno jest zadbać, aby była zbilansowana i odżywcza. Jeśli masz kłopot z czasem, zaplanuj swoje zakupy z wyprzedzeniem. Nie zapomnij o owocach i warzywach, które są bogactwem witamin, minerałów i błonnik.
Te 3 kolory warzyw i owoców jedz jak najczęściej
Okazuje się, że czerwone, niebieskie i fioletowe pokarmy mogą chronić przed rozwojem “cichych zabójców” i wspierać zdrowie mózgu. Mowa oczywiście o produktach pochodzenia naturalnego, takich jak owoce i warzywa. Kolorowe produkty, jak jagody, czerwona kapusta czy bakłażan zawierają szereg składników pochodzenia roślinnego, które wspierają ogólny stan zdrowia.
Warzywa i owoce w tych trzech kolorach mają wiele właściwości. Pomagają w utrzymaniu dobrego stanu jelit, chronią przed cukrzycą typu 2 i nie tylko. Zawarte w nich antocyjany mają właściwości przeciwutleniające.
Przeciwutleniacze pomagają chronić komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi (...) zostały powiązane z działaniem przeciwzapalnym, poprawą zdrowia układu sercowo-naczyniowego i potencjalnymi właściwościami walki z rakiem - tłumaczyła w rozmowie z “The Sun” dietetyczka Sophie Trutman.
Nie tylko antocyjany.
Resweratrol to związek roślinny występujący w czerwonych winogronach, jagodach i ciemnej czekoladzie, który również ma działanie przeciwutleniające i przeciwzapalne. (...) może pomóc chronić przed chorobami serca, wspierać zdrowie mózgu, ma właściwości przeciwstarzeniowe - wyjaśniła.
Na wagę złota jest także likopen, który nadaje czerwony kolor pomidorom, arbuzom czy truskawkom.
Jest silnym przeciwutleniaczem, który może pomóc w ochronie przed niektórymi rodzajami raka, zwłaszcza przed rakiem prostaty. (...) Likopen jest również powiązany z korzyściami dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego” – mówiła Sophie.
Aby zachować wzorowe zdrowie, nie może zabraknąć betalin.
- Betalainy znajdujące się w czerwonych i fioletowych owocach i warzywach, takich jak buraki i czerwona kapusta, mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne i mogą wspomagać pracę wątroby, zmniejszać stany zapalne i potencjalnie mieć działanie przeciwnowotworowe - wyjaśniła dietetyczka.
Ochrona przed stanem zapalnym
Właściwości przeciwzapalne czerwonej, niebieskiej i fioletowej żywności mogą pomóc zmniejszyć ryzyko zagrażających życiu chorób spowodowanych przewlekłym stanem zapalnym.
Prędkość życia w obecnych czasach sprawia, że odczuwamy w nadmiarze stres, który często staramy się zniwelować poprzez używki, takie jak alkohol, palenie papierosów, dodatkowo sięgamy po wysoko przetworzoną żywność - to wszystko może powodować stany zapalne w organizmie. Przewlekłe stany zapalne są niebezpieczne i leżą u podstaw wielu schorzeń, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2, zespół jelita drażliwego (IBS), choroba Alzheimera i niektóre rodzaje nowotworów.
Zmniejszenie ryzyka tych chorób wymaga znacznie więcej niż tylko spożywania tych pokarmów, ale włączenie ich do diety to krok we właściwym kierunku - zapewnia Sophie.
Wsparcie dla zdrowia jelit i mózgu
Zdrowe jelita to nie tylko komfort podczas korzystania z toalety, ale także dobry nastrój i utrzymanie stałego poziomu energii.
Czerwone, niebieskie i fioletowe warzywa i owoce to także wsparcie dla twojej produktywności.
Wykazano, że antocyjany poprawiają pamięć i funkcje poznawcze. Resweratrol został powiązany z poprawą zdrowia mózgu i ochroną przed spadkiem funkcji poznawczych związanym z wiekiem - podkreśliła Sophie.