Tego lepiej nie jedz, jeśli chcesz uniknąć zakrzepicy. Ekspert wyjaśnia

2022-12-21 11:06

Zakrzepica to przypadłość atakująca ludzi w każdym wieku, choć najczęściej dotyka osób po sześćdziesiątce. Ryzyko jej rozwoju wzrasta u osób, które prowadzą niezdrowy i niehigieniczny tryb życia, zapominając o aktywności czy zdrowej diecie. Lekarz wyjaśnia, co koniecznie należy wyeliminować z jadłospisu, aby jej uniknąć.

Tego lepiej nie jedz, jeśli chcesz uniknąć zakrzepicy. Ekspert wyjaśnia
Autor: Getty Images Tego lepiej nie jedz, jeśli chcesz uniknąć zakrzepicy. Ekspert wyjaśnia

Eksperci ds. zdrowia od dawna alarmują, że choroby układu krążenia są najczęstszą przyczyną śmierci na świecie. Powodują je m.in. nałogi, takie jak spożywanie alkoholu w nadmiarze czy palenie papierosów, a także niezdrowa dieta czy siedzący tryb życia. Jedną z takich niebezpiecznych chorób jest zakrzepica żył.

Poradnik Zdrowie: kiedy iść do kardiologa?

Aby uniknąć zakrzepicy, musisz wyeliminować ten składnik

Nie jest tajemnicą, że spożywanie cukru w nadmiernych ilościach prowadzi do rozwoju wielu niebezpiecznych dolegliwości. Duże ilości cukru w diecie prowadzą do wzrostu stężenia cholesterolu w organizmie, co z kolei może zwiększać ryzyko miażdżycy, od której tylko krok do groźnej dla zdrowia zakrzepicy.

Niestety, problem jest poważny głównie z uwagi na to, że sama rezygnacja ze słodzenia kawy czy herbaty nie wystarczy. Cukier "czai się" wszędzie, jest dodawany do owocowych soków, napojów gazowanych oraz do żywności przetworzonej.

O tym warto wiedzieć

Rory Batt, ekspert ds. żywienia podkreśla, że cukier to zabójcza trucizna również dla naszego układu krążenia. Aby uniknąć niepotrzebnego ryzyka, należy zwracać uwagę na to, co jemy i pijemy, a także czytać etykiety i zrezygnować z tych produktów, które zawierają cukier w dużych ilościach. 

Dodatkowo warto wiedzieć, że cukier wchłania wodę, powodując rozszerzanie się ścian żył. Gdy poziom cukru we krwi się unormuje, żyły powrócą do swoich normalnych rozmiarów. Jednak z biegiem czasu żyły tracą swoją elastyczność i stają się coraz bardziej zniszczone. Uszkodzone żyły pompują krew mniej wydajnie, powodując żylaki.

Aby wspierać zdrowie układu sercowo-naczyniowego, należy włączyć do diety ziarna zbóż, owoce i warzywa bogate w błonnik pokarmowy oraz tłuste ryby. Poza dietą, ważna jest także aktywność fizyczna i ograniczanie siedzącego trybu życia. W profilaktyce chorób kardiologicznych pomocna jest również rezygnacja z papierosów czy alkoholu oraz regularne wizyty w gabinecie kardiologa.