Ten pyszny składnik może wydłużyć życie. Połącz go z owocami i ciesz się dobrym humorem

2024-06-20 14:03

Sekretów długowieczności może być wiele. Nie od dziś wiadomo, że w grę wchodzą nie tylko same geny, ale także różnorodne czynniki środowiskowe. Nie bez znaczenia jest także rodzaj diety. Tym razem jednak nie mówimy o rybach, owocach czy warzywach. Ten jeden popularny składnik może zaskoczyć wiele osób.

Ten pyszny składnik może wydłużyć życie. Połącz go z owocami i ciesz się dobrym humorem
Autor: Fot. Getty Images

Kondycja psychiczna ma wpływ na zdrowie fizyczne. To fakt znany od lat, nad którym pochyla się wielu lekarzy i badaczy. Tym razem jednak przeanalizowano, jak te czynniki odnoszą się do długości życia. Okazuje się, że spożycie sera ma pewną zaletę.

Co nam wydłuża życie, a co je skraca? Prof. Maciej Banach obala mity

Ser na długowieczność? Nowe odkrycie naukowe

Zespół badaczy za pomocą metody analitycznej znanej jako randomizacja mendlowska sprawdził jakie czynniki wpływają na długowieczność. W tym celu sięgnęli po europejskie zbiory danych, by zweryfikować, jak dobrostan psychiczny wpływa na starzenie się organizmu. 

Okazało się, że wśród 33 osób, które wskazały, że w swojej diecie jedzą więcej sera i owoców, cieszyły się lepszą kondycją psychiczną. Dodatkowo jedzenie większej ilość tego rodzaju produktu mlecznego wiązało się pozytywnym wpływem na osobistą ocenę stanu zdrowia (3,67%) i długość życia badanych osób. 

Naukowcy zaznaczyli, że dla porównania sięganie po papierosy było negatywnie powiązane z długowiecznością, a wskaźnik wynosił 4,56%. Spożywanie owoców zostało ocenione jako pozytywny wpływ na proces starzenia w 1,96%. 

Zaskakującym i ciekawym faktem jest to, że uwielbiany przez wielu z nas zwyczaj także przybliża nas do skrócenia życia. A chodzi o oglądanie telewizji. Badacze wskazują, że ten negatywny wpływ tej rozrywki sięgał 7,39%.

Jedz ser, ale zachowaj umiar. Połącz z tymi składnikami

Autorzy analizy naukowej opublikowanej na łamach Nature Human Behaviour wskazują, że choć ich ustalenia wymagają przeprowadzenia badań na szerszą skalę, to już dziś warto rozważyć spożywanie sera w codziennej diecie.

Jak dotąd wiele mówiło się o tym, że wysokotłuszczowa żywność może wiązać się z niekorzystnym wpływem na zdrowie, to nowe spojrzenie na tę tematykę może sugerować, że umiarkowane spożywanie tłuszczu mlecznego daje sporo korzyści. W grę wchodzi obniżenie poziomu cholesterolu, redukcja chorób układu krążenia, i zmniejszenie ryzyka śmiertelności.

Ważna jest jednak ilość i dobrze zróżnicowana dieta. Nie wystarczy zjeść trochę sera, by cieszyć się zdrowiem. Naukowcy wskazują o konieczności połączenia pełnotłustych produktów mlecznych z owocami.

Autorzy analizy wskazują, że przykładowo japońskie badania wskazywały na to, że spożycie sera wiązało się z poprawą funkcji poznawczych. A zatem warto czasem sięgnąć np. po parmezan, czy inny żółty ser i dodawać go do sałatek, czy koreczków owocowo-warzywnych.