Ten pyszny składnik może wydłużyć życie. Połącz go z owocami i ciesz się dobrym humorem
Sekretów długowieczności może być wiele. Nie od dziś wiadomo, że w grę wchodzą nie tylko same geny, ale także różnorodne czynniki środowiskowe. Nie bez znaczenia jest także rodzaj diety. Tym razem jednak nie mówimy o rybach, owocach czy warzywach. Ten jeden popularny składnik może zaskoczyć wiele osób.
Kondycja psychiczna ma wpływ na zdrowie fizyczne. To fakt znany od lat, nad którym pochyla się wielu lekarzy i badaczy. Tym razem jednak przeanalizowano, jak te czynniki odnoszą się do długości życia. Okazuje się, że spożycie sera ma pewną zaletę.
Ser na długowieczność? Nowe odkrycie naukowe
Zespół badaczy za pomocą metody analitycznej znanej jako randomizacja mendlowska sprawdził jakie czynniki wpływają na długowieczność. W tym celu sięgnęli po europejskie zbiory danych, by zweryfikować, jak dobrostan psychiczny wpływa na starzenie się organizmu.
Okazało się, że wśród 33 osób, które wskazały, że w swojej diecie jedzą więcej sera i owoców, cieszyły się lepszą kondycją psychiczną. Dodatkowo jedzenie większej ilość tego rodzaju produktu mlecznego wiązało się pozytywnym wpływem na osobistą ocenę stanu zdrowia (3,67%) i długość życia badanych osób.
Naukowcy zaznaczyli, że dla porównania sięganie po papierosy było negatywnie powiązane z długowiecznością, a wskaźnik wynosił 4,56%. Spożywanie owoców zostało ocenione jako pozytywny wpływ na proces starzenia w 1,96%.
Zaskakującym i ciekawym faktem jest to, że uwielbiany przez wielu z nas zwyczaj także przybliża nas do skrócenia życia. A chodzi o oglądanie telewizji. Badacze wskazują, że ten negatywny wpływ tej rozrywki sięgał 7,39%.
Jedz ser, ale zachowaj umiar. Połącz z tymi składnikami
Autorzy analizy naukowej opublikowanej na łamach Nature Human Behaviour wskazują, że choć ich ustalenia wymagają przeprowadzenia badań na szerszą skalę, to już dziś warto rozważyć spożywanie sera w codziennej diecie.
Jak dotąd wiele mówiło się o tym, że wysokotłuszczowa żywność może wiązać się z niekorzystnym wpływem na zdrowie, to nowe spojrzenie na tę tematykę może sugerować, że umiarkowane spożywanie tłuszczu mlecznego daje sporo korzyści. W grę wchodzi obniżenie poziomu cholesterolu, redukcja chorób układu krążenia, i zmniejszenie ryzyka śmiertelności.
Ważna jest jednak ilość i dobrze zróżnicowana dieta. Nie wystarczy zjeść trochę sera, by cieszyć się zdrowiem. Naukowcy wskazują o konieczności połączenia pełnotłustych produktów mlecznych z owocami.
Autorzy analizy wskazują, że przykładowo japońskie badania wskazywały na to, że spożycie sera wiązało się z poprawą funkcji poznawczych. A zatem warto czasem sięgnąć np. po parmezan, czy inny żółty ser i dodawać go do sałatek, czy koreczków owocowo-warzywnych.