Obniża cholesterol, reguluje cukier, chroni przed chorobami. Wystarczą już dwie łyżki

2022-11-21 13:14

Istnieje szereg działań profilaktycznych, które mogą pomóc w ochronie przed chorobami. Czasami wystarczy być systematycznym w swoich działaniach, aby zobaczyć efekty, bez wychodzenia z domu. Nowe badania dowodzą, że istnieje prosty sposób, aby zmniejszyć ryzyko chorób, noszących miano “cichych zabójców”.

Obniża cholesterol, reguluje cukier, chroni przed chorobami. Wystarczą już dwie łyżeczki
Autor: Getty Images Obniża cholesterol, reguluje cukier, chroni przed chorobami. Wystarczą już dwie łyżki dziennie

Medycy z University of Toronto odkryli, że regularne spożywanie miodu może mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie w kontekście ochrony przed groźnymi chorobami.

Zdrowo Odpytani: Co Polacy wiedzą o cukrzycy? Sprawdza diabetolog Anna Jeznach

Miód ochroni przed "cichym zabójcą"?

Okazuje się, że spożywanie dwóch łyżek miodu na czczo obniża poziom złego cholesterolu i glukozy we krwi oraz zwiększa poziom dobrego cholesterolu. Wysoki poziom złego cholesterolu określany jest jako “cichy zabójca”, ponieważ w wielu przypadkach nie daje żadnych objawów, ale jest groźny dla zdrowia.

Czytaj też: Ignorujesz wysoki cholesterol? Będziesz tego żałować

Niepodjęcie działań mających na celu obniżenie poziomu złego cholesterolu, może doprowadzić do rozwoju choroby niedokrwiennej serca.

Dobre wieści dla diabetyków

Wysoki poziom cukru we krwi to także stan niebezpieczny dla zdrowia. Szczególnie źle wpływa na osoby z cukrzycą, która również “zapracowała” na miano "cichego zabójcy", ponieważ jej objawy, takie jak uczucie zmęczenia lub nadmierne pragnienie mogą być mylące, przez to zdecydowanie trudniej ją rozpoznać.

Inne badania przeprowadzone przez badaczy z Malezji dowiodły, że codzienne spożycie niewielkiej ilości miodu poprawia poziom cukru we krwi u osób z cukrzycą typu 2.

Tauseef Khan, jeden z autorów badania przyznaje, że wyniki są zaskakujące, ponieważ miód to także cukier. „Miód jest również złożoną kompozycją powszechnych i rzadkich cukrów, białek, kwasów organicznych i innych związków bioaktywnych, które najprawdopodobniej mają korzyści zdrowotne”.

Warto dodać, że osoby, które brały udział w badaniu, stosowały zdrową dietę , a cukry dodane stanowiły zaledwie 10 proc. lub mniej dziennego spożycia kalorii.

Autorzy podkreślają, że osoby, które unikają cukru w codziennym życiu, nie powinny zastępować go miodem. Z kolei osoby, które używają cukru tradycyjnego lub słodzików, powinny rozważyć ich zamianę na miód.

Wystarczą dwie łyżki dziennie

W badaniu wzięło udział łącznie 1000 uczestników, na podstawie wyników naukowcy ustalili, że 40 gramów, czyli około dwóch łyżek stołowych miodu dziennie to optymalna, zdrowa dawka. 

To nie pierwsze badanie, którego wyniki jasno sugerują, że miód jest zdrowy. W 2018 roku lekarze z Włoch odkryli, że miód bogaty jest w przeciwutleniacze, które mogą pomóc w neutralizowaniu wolnych rodników w organizmie. 

Jest to niezwykle ważne, ponieważ wolne rodniki mogą powodować uszkodzenia, które po pewnym czasie prowadzą do przedwczesnego starzenia się, rozwoju cukrzycy typu 2 i chorób serca.