Ten syrop to hit jesieni. Wystarczą dwa składniki

2023-10-16 11:06

Sezon na infekcje trwa. Choć do tej pory pogoda była wyjątkowo łaskawa, to jednak pierwsze chłodne i deszczowe dni raczej nie sprzyjają wzmocnieniu odporności. Dlatego dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie prostego i smacznego syropu pełnego witamin. Przepis jest wyjątkowo prosty, ponieważ wystarczą dwa zwyczajne składniki.

Ten syrop to hit jesieni. Wystarczą dwa składniki
Autor: Fot. Getty Images

Naturalne formy wzmacniania odporności cieszą się coraz większym zainteresowaniem. a jeśli dany preparat wspomaga również walkę z przeziębieniem, to jego przygotowanie nabiera dodatkowej wartości. Choć w sieci można znaleźć wiele ciekawych przepisów, to tym razem proponujemy syrop o nietypowej barwie i smaku.

Cebula - właściwości. Dlaczego warto jeść cebulę?

Syrop z czerwonej cebuli. Doceń to warzywo

Najczęściej można spotkać syropy z żółtej cebuli. Jednak naukowcy zaznaczają, że to właśnie czerwona odmiana ma więcej do zaoferowania. Stąd zanim przygotujemy domowe lekarstwo, warto przeanalizować istotne dane.

Cebula jest źródłem związków flawonoidowych pochodnych kwercetyny. Natomiast czerwona odmiana zawiera dodatkowo antocyjany, głównie z grupy cyjanidyn, które odpowiadają za kolor. To także silne antyoksydanty, które wykazują niezwykłą zdolność do wygaszania stanów zapalnych.

Z analiz przeprowadzonych przez specjalistów z Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Zakładu Żywności Ekologicznej w Warszawie wynika, że czerwone cebule wytworzyły pięć razy więcej witaminy C w uprawie ekologicznej oraz cztery razy więcej w uprawie konwencjonalnej w stosunku do cebul żółtych.

Badacze wskazują, że najwięcej kwasu askorbinowego znajduje się w odmianie Wenta uprawianej na styl ekologiczny (29,78 mg) i nieco mniej w uprawie konwencjonalnej (16,69 mg). Biorąc pod uwagę powyższe ustalenia, warto sięgać po czerwoną cebulę, aby wzmocnić odporność i przyspieszyć powrót do zdrowia.

Przepis na syrop z czerwonej cebuli. To tylko dwa składniki

Przepisy na domowy syrop są wyjątkowo proste. Dodatkową zaletą czerwonej cebuli jest to, że jej smak jest delikatniejszy, więc chętniej wypiją go także dzieci. Choć wiele receptur opiera się na dodawaniu cukru, to jednak proponowany przez nas nas skład opiera się na zdrowszym składniku. Dzięki temu mikstura wykazuje duże zdolności przeciwzapalne i przeciwwirusowe co nie tylko wzmacnia odporność, ale również przyspiesza powrót do zdrowia.

Składniki:

  • 4 czerwone cebule,
  • 4 łyżki miodu.

Sposób przygotowania:

Cebulę obrać ze skórki. Posiekać w plastry. Sparzyć słoik i wrzucić część cebuli. Zalać łyżką miodu, czynność powtórzyć do wyczerpania składników. Za pomocą łyżki, tłuczka, lub innego kuchennego przyrządu docisnąć wszystko, tak aby cebula puściła więcej soków. Całość przykryć gazą i odstawić na parapet na 24 godziny.

Po tym czasie syrop nadaje się do spożycia. Należy przechowywać go w lodówce i spożywać codziennie, wyciągając go wcześniej na kilka minut, aby uzyskał temperaturę pokojową.