To jest podstawą twojej diety? Eksperci ostrzegają: mogą powodować chroniczną bezsenność

2024-06-11 11:54

Już od dawna wiadomo, że to, co jemy ma wpływ na nasze zdrowie. Okazuje się jednak, że do grona chorób takich jak choroby serca i cukrzyca, dodać można jeszcze chroniczną bezsenność. Nowe badanie wskazuje na powiązanie przetworzonej żywności z brakiem snu.

To jest podstawą twojej diety? Eksperci ostrzegają: mogą powodować chroniczną bezsenność
Autor: fot. Getty Images To jest podstawą twojej diety? Eksperci ostrzegają: mogą powodować chroniczną bezsenność

Dieta a sen. Nowe, ciekawe badanie

Zdrowe odżywianie to jeden z najważniejszych punktów dbania o zdrowie. Już od dawna wiadomo, że przetworzona żywność źle na nas wpływa. Powiązano ją z wieloma różnymi problemami zdrowotnymi takimi jak choroby serca czy cukrzyca. Nowe badanie sugeruje jednak, że u niektórych osób może ona również przyczyniać się do chronicznej bezsenności. 

Najpierw jednak warto zatrzymać się przy tym co uważamy za żywność przetworzoną. Zaliczają się do niej wszystkie produkty spożywcze, które są silnie modyfikowane w celu poprawy smaku, produkcji masowej czy wydłużenia trwałości. Jest to całkowite przeciwieństwo takiej żywności, jaką są warzywa i owoce, które zazwyczaj spożywamy w ich "oryginalnej" formie. 

Badacze pod kierownictwem zespołu z Uniwersytetu Sorbonne Paris Nord we Francji przeanalizowali dane zebrane od przeszło 38 tysięcy osób dorosłych w ramach projektu badawczego NutriNet-Santé, porównując informacje o diecie z tymi, które dotyczyły snu.

Marie-Pierre St-Onge, badaczka z Uniwersytetu Columbia w Stanach Zjednoczonych powiedziała, że w czasach kiedy jest coraz więcej żywności wysoko przetworzonej, a zaburzenia snu szerzą się na potęgę, ważne jest, by sprawdzić, czy dieta może mieć wpływ na niekorzystną lub dobrą jakość naszego snu.

Poradnik Zdrowie: Epidemia bezsenności - webinar z psychiatrą

Ultraprzetworzona żywność a bezsenność. Oceniono zależność

St-Onge wraz ze współpracownikami odkryli, że istnieje statystycznie istotny związek pomiędzy tak zwaną ultraprzetworzoną żywnością (UPF) a zwiększonym ryzykiem chronicznej bezsenności. W badaniu uwzględnione zostały również czynniki socjodemograficzne, jakość diety, zdrowie psychiczne i styl życia.

Uczestnicy badania pozyskiwali aż 16 proc. swojej dziennej energii z UPF. 19,4 proc. badanych zgłosiło w tym czasie objawy chronicznej bezsenności. Ta grupa, jak tłumaczą specjaliści, miała tendencję do spożywania większej ilości ultraprzetworzonej żywności w swojej codziennej diecie.

Co więcej, badania wykazały nieco silniejszy związek w przypadku mężczyzn. Choć oceniane były jedynie pojedyncze punkty w czasie i opierano się na raportach własnych, to wiele osób zaangażowanych w badanie sugeruje, że jest to powiązanie, które warto zbadać w najbliższej przyszłości. 

Epidemiolog, Pauline Duquenne z Sorbonne Paris Nord University, zaznaczył, że analizy miały charakter obserwacyjny i przekrojowy.

Co ciekawe, niektórzy z badaczy, którzy brali udział w tym badaniu, już wcześniej odkryli związek między dietą śródziemnomorską a niższym ryzykiem chronicznej bezsenności. To nowe badanie jest więc tak naprawdę drugą stroną tego medalu.