Choroby układu krążenia stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów ludzi na całym świecie. Wraz z wiekiem to ryzyko rośnie. Dlatego eksperci wskazują, że odpowiednie nawyki, a przede wszystkim zdrowa dieta, mogą zmniejszyć to prawdopodobieństwo.
Czerwone mięso a ryzyko chorób krążenia
Większość analiz dotyczących mięsa w diecie skupia się na poziomie tłuszczu i cholesterolu. Badanie opublikowane w czasopiśmie "American Heart Association Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology" wykazało, że niektóre rodzaje mięsa mogą zwiększać ryzyko schorzeń układu krążenia, cukrzycy typu 2 i przewlekłej choroby nerek. Naukowy przeanalizowali metabolity w próbkach krwi prawie 4 tys. osób w wieku 65 lat i starszych.
Średnio obserwowano ochotników przez 12,5 roku, ale niektórych prawie 26 lat. Zdaniem autorów analiz spożywanie czerwonego mięsa, wiąże się z większym ryzykiem miażdżycy, za co częściowo odpowiedzialne są substancje chemiczne wytwarzane w przewodzie pokarmowym po jego spożyciu.
Naukowcy dowiedli również, że poziom cukru we krwi i stany zapalne związane ze spożywaniem tego rodzaju mięsa, mogą odgrywać ważniejszą rolę niż inne parametry takie jak poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Autorzy analiz podkreślają, że potrzebne są dalsze badania w tym zakresie, które pomogą odkryć rolę konsumpcji czerwonego mięsa i skutki zdrowotne z nią związane.
"Używaj jako przystawki"
Z kolei inne badanie opublikowane w czasopiśmie "Nature Medicine" wykazało, że czerwone mięso nie jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia układu krążenia w postaci udaru mózgu. Ale naukowcy z Harvardu, którzy badali te korelacje przez prawie 30 lat, uważają, że dieta bogata w czerwone mięso częściej powoduje komplikacje zdrowotne takie jak wiele chorób nowotworowych i schorzeń sercowo-naczyniowych.
Przewodniczący Wydziału Żywienia na Uniwersytecie Harvarda dr Frank Hu wskazuje na liczne korzyści zdrowotne związane z jedzeniem czerwonego mięsa, czyli duże ilości białka i witaminy B12. Mimo to ekspert wskazuje, że są zdrowsze substytuty, np. drób, orzechy, jaja, których spożywanie wiążę się z mniejszym ryzykiem dla zdrowia. - Używaj czerwonego mięsa jako przystawki. Uważaj, że jest luksusem, a nie podstawowym pożywieniem – dodał dr Hu.
"Im więcej spożywasz, tym większe ryzyko"
Hematolożka Shireen Kassam również podkreśla, że czerwone mięso i przetworzone mięso są głównymi pokarmami, które sprzyjają stanom takim jak udar mózgu. Ekspertka zwróciła także uwagę na inne produkty w diecie, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie układu krążenia, ale i całego organizmu.
- W przypadku tych niezdrowych pokarmów i napojów naprawdę nie ma bezpiecznego limitu, także im więcej spożywasz, tym większe ryzyko – zaznaczyła lekarka. Dr Kassam podkreśliła również, że "najlepiej unikać czerwonego i przetworzonego mięsa, a to zalecenie jest poparte głównymi międzynarodowymi wytycznymi".
- Jeśli zamierzasz jeść czerwone i przetworzone mięso, ogranicz je do minimum oraz upewnij się, że jesz je z dużą ilością owoców i warzyw – apeluje ekspertka i dodaje, że warto w trosce o profilaktyce zdrowia serca, ale nie tylko, włączyć do diety produkty bogate w błonnik.