To mięso może zwiększać ryzyko udaru. Polacy się nim zajadają
Dieta ma wpływ na cały organizm. Eksperci podkreślają, że to, co jemy, ma szczególne znaczenie dla zdrowia układu krążenia. Niektóre wybory żywieniowe są lepszą opcją, także w trosce o zdrowie serca. Naukowcy pod lupę wzięli jeden rodzaj mięsa, który może zwiększać ryzyko wielu komplikacji zdrowotnych.
Choroby układu krążenia stanowią jedną z głównych przyczyn zgonów ludzi na całym świecie. Wraz z wiekiem to ryzyko rośnie. Dlatego eksperci wskazują, że odpowiednie nawyki, a przede wszystkim zdrowa dieta, mogą zmniejszyć to prawdopodobieństwo.
Czerwone mięso a ryzyko chorób krążenia
Większość analiz dotyczących mięsa w diecie skupia się na poziomie tłuszczu i cholesterolu. Badanie opublikowane w czasopiśmie "American Heart Association Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology" wykazało, że niektóre rodzaje mięsa mogą zwiększać ryzyko schorzeń układu krążenia, cukrzycy typu 2 i przewlekłej choroby nerek. Naukowy przeanalizowali metabolity w próbkach krwi prawie 4 tys. osób w wieku 65 lat i starszych.
Średnio obserwowano ochotników przez 12,5 roku, ale niektórych prawie 26 lat. Zdaniem autorów analiz spożywanie czerwonego mięsa, wiąże się z większym ryzykiem miażdżycy, za co częściowo odpowiedzialne są substancje chemiczne wytwarzane w przewodzie pokarmowym po jego spożyciu.
Naukowcy dowiedli również, że poziom cukru we krwi i stany zapalne związane ze spożywaniem tego rodzaju mięsa, mogą odgrywać ważniejszą rolę niż inne parametry takie jak poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Autorzy analiz podkreślają, że potrzebne są dalsze badania w tym zakresie, które pomogą odkryć rolę konsumpcji czerwonego mięsa i skutki zdrowotne z nią związane.
"Używaj jako przystawki"
Z kolei inne badanie opublikowane w czasopiśmie "Nature Medicine" wykazało, że czerwone mięso nie jest poważnym zagrożeniem dla zdrowia układu krążenia w postaci udaru mózgu. Ale naukowcy z Harvardu, którzy badali te korelacje przez prawie 30 lat, uważają, że dieta bogata w czerwone mięso częściej powoduje komplikacje zdrowotne takie jak wiele chorób nowotworowych i schorzeń sercowo-naczyniowych.
Przewodniczący Wydziału Żywienia na Uniwersytecie Harvarda dr Frank Hu wskazuje na liczne korzyści zdrowotne związane z jedzeniem czerwonego mięsa, czyli duże ilości białka i witaminy B12. Mimo to ekspert wskazuje, że są zdrowsze substytuty, np. drób, orzechy, jaja, których spożywanie wiążę się z mniejszym ryzykiem dla zdrowia. - Używaj czerwonego mięsa jako przystawki. Uważaj, że jest luksusem, a nie podstawowym pożywieniem – dodał dr Hu.
"Im więcej spożywasz, tym większe ryzyko"
Hematolożka Shireen Kassam również podkreśla, że czerwone mięso i przetworzone mięso są głównymi pokarmami, które sprzyjają stanom takim jak udar mózgu. Ekspertka zwróciła także uwagę na inne produkty w diecie, które mogą negatywnie wpływać na zdrowie układu krążenia, ale i całego organizmu.
- W przypadku tych niezdrowych pokarmów i napojów naprawdę nie ma bezpiecznego limitu, także im więcej spożywasz, tym większe ryzyko – zaznaczyła lekarka. Dr Kassam podkreśliła również, że "najlepiej unikać czerwonego i przetworzonego mięsa, a to zalecenie jest poparte głównymi międzynarodowymi wytycznymi".
- Jeśli zamierzasz jeść czerwone i przetworzone mięso, ogranicz je do minimum oraz upewnij się, że jesz je z dużą ilością owoców i warzyw – apeluje ekspertka i dodaje, że warto w trosce o profilaktyce zdrowia serca, ale nie tylko, włączyć do diety produkty bogate w błonnik.