To najbogatsze źródło magnezu na świecie. Lista korzyści dla zdrowia jest imponująca
Małe ziarenka kakaowca, często niedoceniane w swojej surowej formie, okazują się być nie tylko smaczne, ale i niezwykle zdrowe. Bogate w składniki odżywcze, te drobne ziarna mogą znacząco wzbogacić codzienną dietę.
Od dawna znane są korzystne właściwości ziaren kakaowca dla zdrowia. Jakie dokładnie są te zalety i dlaczego warto je włączyć do swojej diety? Odpowiedzi na te pytania i wiele więcej znajdziesz w naszym najnowszym artykule!
Surowe ziarna kakaowca. Czym są, właściwości, zalety
Surowe ziarna kakaowca, inaczej niż powszechnie znane kakao, nie są poddawane procesowi palenia, lecz fermentowane i suszone. Choć dostępne w wielu sklepach, wciąż pozostają nieco w cieniu. Są one jednak źródłem wielu cennych składników, takich jak magnez, potas, żelazo, cynk oraz witaminy C i z grupy B.
Jedną z najważniejszych zalet surowych ziaren kakaowca jest ich wysoka zawartość antyoksydantów - trzykrotnie większa niż w zielonej herbacie. Antyoksydanty te mają kluczowe znaczenie dla zdrowia, spowalniając procesy starzenia i chroniąc przed różnymi chorobami.
Ziarna kakaowca. Korzyści zdrowotne
Surowe kakao oferuje wiele korzyści zdrowotnych:
- wspomaga pracę serca,
- reguluje ciśnienie krwi,
- obniża poziom złego cholesterolu,
- łagodzi stany zapalne,
- poprawia przepływ krwi,
- dodaje energii,
- chroni przed alergiami pokarmowymi,
- redukuje stres,
- poprawia nastrój,
- działa jak afrodyzjak,
- spowalnia starzenie się organizmu,
- wspiera funkcjonowanie mózgu,
- wspomaga układ hormonalny.
Surowe ziarno kakaowca - jak jeść?
Ziarna kakaowca mają naturalnie gorzki smak, który nie wszystkim może przypaść do gustu od razu. Jednak warto je wypróbować, dodając w postaci proszku do koktajli, owsianek, jogurtów czy granoli. Dzięki temu zneutralizujesz ich gorycz, wzbogacając jednocześnie smak i wartości odżywcze swoich deserów. Prażone ziarna kakaowca świetnie sprawdzą się także jako zdrowa przekąska. Spróbuj dodać je do ciast, ciasteczek, a nawet potraw mięsnych, na przykład do steka, dla niecodziennego akcentu smakowego. Produkt doskonale sprawdza się także w koktajlach i jako dodatek do kawy.
Prosty przepis, dzięki któremu stworzysz własną, zdrową tabliczkę czekolady.
Składniki potrzebne do wykonania przepisu:
- 100 g ziaren kakaowca
- 30 g nierafinowanego cukru trzcinowego
- 4 łyżki mleka
Rozpocznij od uprażenia surowych ziaren kakaowca na patelni. Po ostudzeniu usuń z nich skorupki i ponownie je upraż, aby nabrały ciepła. Następnie zmiel ziarna do uzyskania lepkiej masy. Może być konieczne kilkakrotne mielenie. W ostatniej fazie mielenia dodaj cukier trzcinowy.
Masę czekoladową przełóż do miski, podgrzewaj i dodawaj mleko, ciągle mieszając. Przelej ciepłą masę do foremek i pozwól jej stężeć.
Dodatkowy wskazówka: Możesz wzbogacić smak czekolady, dodając do niej ulubione bakalie lub inne dodatki według własnego gustu.