Herbata z sokiem z rokitnika - właściwości
Rokitnik, ceniony w naturalnej medycynie z uwagi na właściwości prozdrowotne, może być też używany z powodzeniem w kosmetyce. Jako że świetnie smakuje, stanowi doskonałą bazę, aby robić z niego przetwory na zimę.
Jeśli gustujesz w codziennej herbatce, spróbuj tej naturalnej innowacji. Dodawanie do herbaty soku z rokitnika to sposób na zdrowie, szczególnie w okresie wzmożonej zachorowalności na różne infekcje. Rokitnik to bardzo bogate źródło witaminy C. Pewnym zaskoczeniem może być fakt, że jest bogatszy w witaminę C niż cytrusy.
Sok z rokitnika, jako dodatek do zimowej herbaty, to gwarancja świetnego smaku, a jednocześnie przepis na poprawę odporności. Dzieje się tak dzięki bogactwu wspomnianej witaminy C, ale na tym nie koniec.
Owoce rokitnika są źródłem również witaminy A, witamin z grupy B, witaminy E, witaminy K. Obecność cynku to przyczyna dla której rokitnik poprawia odporność, ale też stan włosów i paznokci.
Sok z rokitnika do herbaty - zalety
Owoce rokitnika słyną z przeciwutleniających właściwości. Mogą więc m.in. spowalniać procesy starzenia. Rokitnik może też wspierać zdrowie stawów, działając przeciwzapalnie.
Obecność beta karotenu, któremu owoce rokitnika zawdzięczają swoją barwę, korzystnie wpływa na wzrok i kolor cery. Uważa się, że dodawanie soku z rokitnika do herbaty może pomoc w walce z podwyższonym cholesterolem.
Sok z rokitnika do herbaty - przeciwwskazania
Owoce rokitnika zbieramy jesienią, nawet do października. Pamiętajmy, żeby nie zbierać ich z tych drzew, które rosną dziko - są pod ochroną. Możemy natomiast posadzić rokitnik w swoim ogrodzie.
Nie należy spożywać owoców rokitnika w przypadku takich schorzeń jak choroby trzustki, dróg żółciowych, układu moczowego, wątroby. Przeciwwskazaniem są też alergie na te owoce oraz nawracające biegunki.