Trzy rodzaje kawy redukują ryzyko śmierci. Koniecznie zwróć uwagę na ilość mleka i cukru

2025-06-18 6:09

Poranna kawa to zwyczaj wielu osób, zwłaszcza kiedy dzień jest pełen pracy i wyzwań. Niemniej okazuje się, że warto zwrócić uwagę na formę. Dzięki temu nie tylko zyskasz dodatkowy zastrzyk energii, ale także realnie wpłyniesz na kondycję organizmu i zmniejszysz ryzyko śmierci.

Trzy rodzaje kawy redukują ryzyko śmierci. Koniecznie zwróć uwagę na ilość mleka i cukru
Autor: Fot. Getty Images

Kawa ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych, ale wiele zależy od tego, jaki rodzaj napoju wybierzesz. Zapewne pijąc ją o poranku, czy innej porze dnia raczej nie zakładasz, że robisz to, by ochronić się przed śmiercią, a po prosty dlatego, że lubisz, że ci smakuje i że chcesz się obudzić. Nowe badania mogą na zawsze zmienić twoje podejście, a szczegóły znajdziesz poniżej.

Poradnik Zdrowie - Zdrowotne właściwości kawy

Czy kawa zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci?

Najnowsze prospektywne badanie kohortowe opublikowane 15 maja 2025 roku na łamach The Journal of Nutrition ukazuje, dlaczego warto sięgać po kawę każdego dnia. Otóż we wspomnianym badaniu analizowano dane dziewięciu kolejnych cykli Narodowego Badania Zdrowia i Odżywiania (NHANES) od 1999 do 2018 r., powiązane z danymi dotyczącymi śmiertelności w Narodowym Indeksie Śmiertelności. 

Badanie objęło ogromną liczbę ludzi, bo próba reprezentacyjna wynosiła 46 tys. dorosłych. Uczestnicy mieli minimum 20 lat, choć nie brakowało wśród nich osób starszych. Pierwszego dnia każdy uczestnik wypełniał 24-godzinne wywiady dietetyczne.

Następnie spożycie kawy podzielono na kilka grup według rodzaju deklarowanego przez badanych, a mianowicie:

  • kofeinowa,
  • bezkofeinowa,
  • z zawartością cukru (cukier, miód, syrop),
  • z zawartością tłuszczów nasyconych (mleko, śmietanka, pół na pół).

Jak wyjaśniają autorzy badań, wyniki dotyczące śmiertelności obejmowały śmiertelność z wszystkich przyczyn, z powodu nowotworów oraz chorób układu krążenia. Ustalono, że już spożycie jednej filiżanki dziennie wiązało się z 16 procent niższym ryzykiem śmiertelności bez względu na przyczynę w tym chorób nowotworowych, czy układu sercowo-naczyniowego.

Czy czarna kawa jest zdrowsza niż kawa z mlekiem lub cukrem?

Z badań przeprowadzonych przez grupę naukowców z Gerald J. and Dorothy R. Friedman School of Nutrition Science and Policy na Tufts University wynika, że zarówno spożycie czarnej kawy jak i tej z minimalną ilością cukru i tłuszczu wiązało się ze spadkiem ryzyka śmiertelności o ok. 14 procent, bez względu na przyczynę w porównaniu do tych, którzy kawy nie piją. 

Niemniej należy pamiętać, że wspomniana minimalna wartość cukru i tłuszczu wynosi do 2,5 g cukru i 1 g tłuszczu na filiżankę. To z kolei oznacza, że jeżeli lubisz białą kawę i chcesz jednocześnie zmniejszyć ryzyko przedwczesnej śmierci, to musisz pamiętać, że na jedną filiżankę możesz dodać maksymalnie:

  • 5 łyżek 2% mleka LUB,
  • 1 łyżkę śmietanki light LUB,
  • 1 łyżki pół na pół.

Niewiele badań zbadało, w jaki sposób dodatki do kawy mogą wpływać na związek między spożyciem kawy a ryzykiem śmiertelności, a nasze badanie jest jednym z pierwszych, które określa ilość dodawanego słodzika i tłuszczów nasyconych. Nasze wyniki są zgodne z wytycznymi żywieniowymi dla Amerykanów, które zalecają ograniczenie dodawanego cukru i tłuszczów nasyconych

— wskazał pierwszy autor Bingjie Zhou, niedawny absolwent studiów doktoranckich na kierunku epidemiologia żywienia i nauka o danych w Friedman School.

Warto zaznaczyć, że w przypadku przekroczenia wspomnianej ilości cukru oraz mleka lub śmietanki kawa nie zapewnia opisywanych korzyści pod kątem redukcji ryzyka śmiertelności.

Ile filiżanek kawy dziennie przynosi największe korzyści?

Na podstawie prowadzonych badań autorzy wskazali, że kiedy badani pili więcej niż jedną filiżankę, a mianowicie od 2 do 3 na dzień to wskaźnik dotyczący redukcji ryzyka śmiertelności wzrósł do 17 procent. 

Nie oznacza to jednak, że im więcej kawy wypijesz, tym bardziej uchronisz się przed śmiercią, ponieważ wyniki badań ukazują, że spożywanie powyżej trzech filiżanek dziennie nie było powiązane z dodatkowymi korzyściami w odniesieniu do zmniejszenia ryzyka przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia, czy nowotworu.

Autorzy pracy naukowej dodają, że ich badania nie są wolne od ograniczeń. Powodem jest choćby fakt, że dane dotyczące samooceny są podatne na błąd pomiaru z powodu codziennych zmian w spożyciu pokarmu.  Natomiast jeśli chodzi o brak istotnych powiązań między kawą bezkofeinową a śmiertelnością z jakiejkolwiek przyczyny, to ustalenia te mogą wynikać z niskiego spożycia tego rodzaju napojów w badanej populacji.