Ulubione warzywo Polaków może szkodzić jelitom. Szczególnie w tym połączeniu
Ziemniaki są smaczne, łatwe w przygotowaniu, relatywnie tanie i przede wszystkim zdrowe. Nie zapominajmy jednak, że może się zdarzyć, iż w niektórych okolicznościach ziemniaki mogą szkodzić zdrowiu.
Ziemniaki - wartości odżywcze
Ziemniaki są nieodłącznym elementem polskiej kuchni. Są smaczne, łatwe w przygotowaniu i zdrowe. Jednak niektóre sposoby ich przyrządzania mogą negatywnie wpływać na nasze zdrowie. Dowiedz się, jakich ziemniaków unikać, aby cieszyć się ich zaletami bez ryzyka.
Zacznijmy jednak od listy zalet ziemniaków. Ziemniaki zawierają m.in.:
- polifenole,
- karotenoidy,
- niektóre witaminy (m.in. witaminę C oraz kilka witamin z grupy B)
- minerały: cynk, fosfor, magnez, miedź, sód, potas, wapń, żelazo
- skrobia może zmniejszać ryzyko rozwoju nowotworów układu pokarmowego, może mieć też udział w regulowaniu poziomu cukru we krwi.
Ziemniaki sprawdzają się w menu osób, które potrzebują lekkostrawnego żywienia i można podawać je dzieciom już na wczesnym etapie rozszerzania diety.
Jakie ziemniaki szkodzą zdrowiu? Jakich ziemniaków nie jeść?
A jednak może się zdarzyć, że przygotowując ziemniaki, zrobimy to źle. Jakich ziemniaków należy absolutnie unikać?
- Ziemniaki z dodatkiem dużych ilości soli to błąd, bo sól szkodzi m.in. sercu i układowi krążenia i nie bez powodu zyskała miano „białej śmierci”.
- Nasze organizmy źle znoszą też ziemniaki z dużą ilością tłuszczu, szczególnie smażonego.
- Ziemniaki z tłustymi mięsami, jak lubiane kotlety, to również przepis na pogorszenie kondycji układu pokarmowego, a przy częstym sięganiu po takie jedzenie, możemy też zrujnować układ sercowo-naczyniowy.
- Nadmiar tłuszczu do ziemniaków powoduje spowolnienie procesów trawiennych i nasilenie procesów gnilnych w jelitach. Zapomnij o ziemniakach ze skwarkami.
- Masło oraz inne tłuszcze dodawane do ziemniaków również znacznie zwiększają kaloryczność potraw, co z kolei przekłada się na wzrastające ryzyko chorób serca, układu krążenia, wyższe prawdopodobieństwo nadwagi i otyłości, rozwoju chorób metabolicznych, a nawet niektórych nowotworów.
Wnioski są proste: ziemniaki, tak, ale bez tłuszczu, najlepiej z wody i z dodatkiem solidnej porcji świeżych warzyw i ziół zamiast soli - oto przepis na zdrowe i smaczne wersje popularnych dań z ziemniaków.