Unikalny przysmak, który nie podbił podniebienia Polaków. Spróbuj dla dobra tarczycy i odporności

2024-02-10 11:00

Nie przepadasz za tłustymi rybami, chociaż wiesz, że są bardzo zdrowe? Ta jest chuda, o wyrafinowanym smaku, a również zapewni dobre kwasy omega-3 i mnóstwo pełnowartościowego białka. Sprawdza się na diecie odchudzającej, jest wskazana, gdy masz problem z wątrobą, trzustką czy pęcherzykiem żółciowym. Skusisz się?

Unikalny przysmak, który nie podbił polskiego rynku. Spróbuj dla dobra tarczycy i odporności
Autor: Getty Images Unikalny przysmak, który nie podbił polskiego rynku. Spróbuj dla dobra tarczycy i odporności

Karmazyn jest rybą żyjącą w zimnych wodach Arktyki i północnego Atlantyku. Dojrzewa bardzo powoli, co, według specjalistów, sprawia, że jego białe mięso ma charakterystyczną gęstą konsystencję. Chociaż to ryba dla nas raczej egzotyczna, nie ma większego problemu, by kupić ją zarówno mrożona, jak i świeżą.

Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Karmazyn - jak przygotować tę rybę

Jeśli czegoś nie znamy, unikamy zakupów, bo potem nie do końca wiadomo, jak danie przygotować, z czym podawać, jak przyprawić. Karmazyn nie jest zbyt wymagający i nie musisz być mistrzem sztuki kulinarnej, by wyczarować z niego cuda.

Karmazyn szczególnie sprawdza się jako ryba do smażenia w wysokich temperaturach. Warto wcześniej wrzucić go do ziołowej marynaty. Z jakimi ziołami i przyprawami komponuje się ta ryba? Wystarczy sól i pieprz, ale warto też spróbować dorzucić trochę tymianku, pietruszki, oregano czy bazylii.

Grillowany czy smażony karmazyn smakuje doskonale, gdy nie ściągasz z niego skórki. Jest smaczna i chrupiąca. Uważaj tylko, by delikatnego mięsa nie przesmażyć, bo mięso utraci naturalną wilgotność.

Karmazyn - składniki odżywcze

Karmazyn chociaż jest rybą chudą, ma niemal tyle samo kwasów omega-3, co dorsz czy tilapia. Jego mięso nie kumuluje związków rtęci, więc jest bezpieczne dla kobiet w ciąży. Zawiera mnóstwo dobrego białka, co sprawia, że spokojnie zastępuje w diecie inne mięsa.

Karmazyn stanowi także bogate źródło fosforu (100 g ryby pokrywa 35% dziennego zapotrzebowania na ten składnik), selenu (ponad 50 proc. dziennego zapotrzebowania) oraz witaminy B12 (ponad 60 proc. dziennego zapotrzebowania).

Karmazyn - wpływ na zdrowie

Po co ci to wszystko? Selen należy do silnych przeciwutleniaczy. Jest niezbędny do prawidłowej syntezy, aktywacji i metabolizmu hormonów tarczycy. Odgrywa też ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego

Fosfor odpowiada za zdrowe kości oraz zęby - bierze udział w mineralizacji kości, tym samym zmniejszając ryzyko wystąpienia osteoporozy.

Dzięki witaminie B12 wesprzesz przede wszystkim układ nerwowy,ale także swoje mięśnie. Przy właściwym poziomie tej witaminy trudniej o przedwczesne, nieuzasadnione zmęczenie.

Karmazyn - kalorie

100-gramowy filet z karmazyna ma niewiele ponad 100 kcal. taki sam filet z halibuta to już ponad 230 kcal.