Uprawiane w Polsce, a wciąż niedoceniane. Te owoce chronią przed nowotworem
Na myśl o jesieni wydaje się, że lokalnym, sezonowym owocem będą głównie śliwki. Okazuje się jednak, że niewiele wiemy o Aktinidii ostrolistnej. Choć wywodzi się z Chin, to jest już uprawiana także w Polsce. Spożywanie tego typu owocu jest wyjątkowo korzystne dla zdrowia.
Naukowcy coraz więcej uwagi poświęcają badaniom skupionym na tym, jak dany składnik diety wpływa na zdrowie. Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce dostarczają wielu witamin, jednak okazuje się, że niektóre z nich mogą nawet chronić przed rakiem. Przykładem jest niepozorne mini kiwi.
Jak wygląda mini kiwi? Szukaj go właśnie jesienią
Mini kiwi przypomina nieco niedojrzałą pigwę. Ten niewielki owoc pozbawiony jest włosków charakterystycznych dla klasycznej odmiany. Posiada cienką i gładką skórkę, dzięki czemu zaraz po umyciu może być zjedzony bez konieczności obierania.
Polskie kiwi, bo tak czasem nazywana jest ta roślina to nic innego jak aktinidia ostrolistna (łac. Actinidia arguta). Choć rodzimym środowiskiem występowania owocu są Chiny, to jednak mało wymagające warunki, pozwoliły na rozpoczęcie uprawy w Europie, w tym w Polsce.
Niestety nadal niewiele osób wie, jak cennym owocem jest mini kiwi. Dlatego przybliżymy naukowe ustalenia, które wnoszą wiele ważnych informacji.
Mini kiwi działa antynowotworowo? Specjaliści dostrzegają potencjał
Indyjscy naukowcy przeanalizowali jak spożywanie aktinidii ostrolistnej wpływa na zdrowie. Przeprowadzone badania pozwoliły ustalić, że owoc ma działanie przeciwzapalne oraz silne właściwości przeciwutleniające. Ponadto wykazują niską kaloryczność dzięki czemu mogą sięgać po nie również osoby będące na diecie.
Jak udało się ustalić mini kiwi to źródło witaminy C, B8, karotenoidów oraz błonnika pokarmowego. Wyniki badań wykazały, że całkowita zawartość polifenoli w aktinidii ostrolistnej może wynosić nawet 360 mg na 100 g świeżego miąższu.
W kolejnej publikacji naukowej także wskazano na dobroczynne właściwości mini kiwi. Autor zaznaczył, że owoc zawiera aż 20 składników odżywczych, dlatego sklasyfikowano tę roślinę jako super food. Co więcej aktinidia ostrolistna zawiera dużą ilość luteiny, która jest wyjątkowo cenna dla zdrowia naszych oczu.
Wysoka zawartość fenoli sprawia, że ten malutki owoc zyskuje na wartości jako roślina posiadająca zdolność zwalczania wolnych rodników. Dzięki temu może zapobiegać występowaniu różnych nowotworów. Analizy wykazały, że w mini kiwi jest aż trzykrotnie więcej wspomnianych fenoli niż w klasycznej wersji tego owocu. Stąd zdecydowanie warto sięgać po niego, aby chronić organizm przed rakiem.