Uszak bzowy, ucho judasza czy grzyb mun – właściwości grzyba z Azji
Uszak bzowy nie jest popularnym grzybem w Polsce. Jest za to szalenie popularny w kuchni azjatyckiej, gdzie występuje pod nazwą grzyba mun. Uszaki bzowe można zbierać cały rok, jednak uwaga - nie rosną one na ziemi! Więc gdzie? Zobaczcie, co wyróżnia uszaki.
Uszak bzowy, inaczej nazywany grzybem mun, to bardzo popularny grzyb. Rośnie na całej kuli ziemskiej, jednak nie rośnie jak większość grzybów na ziemi w ściółce, tylko na gałęziach i konarach drzew, najczęściej już martwych. Bardzo często spotkać go można także na konarach czarnego bzu.
Grzyb mun został wprowadzony do kuchni polskiej przez Azjatów, bowiem w kulturze chińskiej i wietnamskiej jest on bardzo popularny. Pod pojęciem grzybów mun sprowadzanych zza granicy rozumie się dwa blisko spokrewnione gatunki: uszaka bzowego (Auricularia auricula-judae) oraz uszaka gęstowłosego (Auricularia polytricha). Są to gatunki grzybów stosowane w kuchni wymiennie.
Uszak bzowy swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi: grzybnia przypomina ucho!
W Polsce uszaki nie są popularne, jednak możemy je spotkać wszędzie, nawet w miejskich parkach. W medycynie chińskiej uszaki były polecane pacjentom z nadciśnieniem, bowiem uważano, że ekstrakt z suszonych grzybów skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi.
Przez średniowiecznych znachorów był wykorzystywany jako remedium na bolące gardło i problemy z oczami, w tym ich infekcje. Co ciekawe w literaturze zachowały się opisy leczenia uszakami namoczonymi w piwie, jako lekiem na chrypę i ból gardła właśnie. W Irlandii grzyby mun zalecano moczyć w mleku i spożywać przy żółtaczce.
Grzyby mun są praktycznie beztłuszczowe, zawierają jednak sporo białka oraz błonnika. Znajdziemy w nich także witaminy z grupy B, zwłaszcza ryboflawiny (witaminy B2) i niacyny (witaminy B3) a także spore zasoby cynku, magnezu, miedzi, potasu, selenu, wapnia i żelaza.
Z opublikowanych dotychczas badań wynika, że ekstrakt z grzybów mun wykazuje działanie antybakteryjne skutecznie zwalczając m.in. gronkowca złocistego i pałeczkę okrężnicy (E. coli). Faktycznie uszaki obniżają poziom cholesterolu poprzez wysoką zawartość błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Dzięki zawartości błonnika przeciwdziałają także zaparciom. Wykazują także działanie przeciwzapalne oraz obniżające poziom cukru we krwi.