Uszak bzowy, inaczej nazywany grzybem mun, to bardzo popularny grzyb. Rośnie na całej kuli ziemskiej, jednak nie rośnie jak większość grzybów na ziemi w ściółce, tylko na gałęziach i konarach drzew, najczęściej już martwych. Bardzo często spotkać go można także na konarach czarnego bzu.
Grzyb mun został wprowadzony do kuchni polskiej przez Azjatów, bowiem w kulturze chińskiej i wietnamskiej jest on bardzo popularny. Pod pojęciem grzybów mun sprowadzanych zza granicy rozumie się dwa blisko spokrewnione gatunki: uszaka bzowego (Auricularia auricula-judae) oraz uszaka gęstowłosego (Auricularia polytricha). Są to gatunki grzybów stosowane w kuchni wymiennie.
Uszak bzowy swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznemu wyglądowi: grzybnia przypomina ucho!
W Polsce uszaki nie są popularne, jednak możemy je spotkać wszędzie, nawet w miejskich parkach. W medycynie chińskiej uszaki były polecane pacjentom z nadciśnieniem, bowiem uważano, że ekstrakt z suszonych grzybów skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi.
Przez średniowiecznych znachorów był wykorzystywany jako remedium na bolące gardło i problemy z oczami, w tym ich infekcje. Co ciekawe w literaturze zachowały się opisy leczenia uszakami namoczonymi w piwie, jako lekiem na chrypę i ból gardła właśnie. W Irlandii grzyby mun zalecano moczyć w mleku i spożywać przy żółtaczce.
Grzyby mun są praktycznie beztłuszczowe, zawierają jednak sporo białka oraz błonnika. Znajdziemy w nich także witaminy z grupy B, zwłaszcza ryboflawiny (witaminy B2) i niacyny (witaminy B3) a także spore zasoby cynku, magnezu, miedzi, potasu, selenu, wapnia i żelaza.
Z opublikowanych dotychczas badań wynika, że ekstrakt z grzybów mun wykazuje działanie antybakteryjne skutecznie zwalczając m.in. gronkowca złocistego i pałeczkę okrężnicy (E. coli). Faktycznie uszaki obniżają poziom cholesterolu poprzez wysoką zawartość błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego. Dzięki zawartości błonnika przeciwdziałają także zaparciom. Wykazują także działanie przeciwzapalne oraz obniżające poziom cukru we krwi.
 
                   
            
         
            
         
            
         
            
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
         
            
        