Uważaj na pojemniki w lodówce. Te produkty nie powinny mieć kontaktu z plastikiem

2025-06-22 13:05

Chcesz, by jedzenie dłużej zachowało świeżość i wartości odżywcze? Lepiej uważaj na plastikowe pojemniki. Choć są praktyczne, nie zawsze nadają się do bezpiecznego przechowywania. Eksperci wyjaśniają, które produkty lepiej trzymać z dala od plastiku.

Uważaj na pojemniki w lodówce. Te produkty nie powinny mieć kontaktu z plastikiem
Autor: Getty Images

Czy przechowywanie żywności w plastikowych pojemnikach jest bezpieczne?

Każdy z nas codziennie ma styczność z plastikiem. Okazuje się, że z powodu zużycia niewielkie fragmenty tego tworzywa odrywają się od przedmiotów i trafiają tam, gdzie nie powinny - do żywności, wody czy gleby. Mikroplastik to cząsteczki poniżej 5 milimetrów długości, co sprawia, że nie jesteśmy w stanie ich zobaczyć.

Mikroplastiki można obecnie znaleźć praktycznie w każdym środowisku, w tym w naszym jedzeniu, wodzie pitnej i powietrzu. Ze względu na ich powszechną obecność w środowisku i ich identyfikację w tkankach ludzkich (płucach, krwi, miażdżycy naczyń i łożysku) rosną obawy dotyczące ich potencjalnych skutków zdrowotnych poprzez spożycie, wdychanie lub kontakt ze skórą

- wyjaśnił dr De Vizcaya Ruiz, profesor zdrowia środowiskowego i zawodowego na Uniwersytecie Kalifornijskim w Irvine.

Niektórzy z obawy przed wpływem mikroplastiku na zdrowie wymieniają m.in. butelki na szklane, ale większość z nas ma w swojej kuchni co najmniej kilka plastikowych pojemników do przechowywania żywności. Tymczasem badanie z 2023 roku wykazało, że naczynia tego rodzaju uwalniają mikroplastik do żywności.

Powszechna opinia jest taka, że ​​przechowywanie żywności w plastikowych pojemnikach jest uważane za niezdrowe. Nawet te trwalsze, przeznaczone do długotrwałego użytkowania, nadal wydzielają mikroplastik, zwłaszcza gdy wkłada się do nich gorące jedzenie

- powiedział Bryan Quoc Le, naukowiec zajmujący się żywnością.

Modna kuchnia. Zobacz trendy kuchenne obecnego sezonu
Poradnik Zdrowie Google News

Jakich produktów spożywczych nie należy przechowywać w plastikowych pojemnikach?

Zdaniem ekspertów niektóre produkty spożywcze są bardziej narażone na zanieczyszczenie mikroplastikiem niż inne.

Kwaśne pokarmy

Wiele produktów spożywczych, które chcemy przechować, ma kwaśny odczyn. Najczęściej jest to mięso bądź warzywa w marynacie, sos pomidorowy lub danie z cytrusami. Poza narażeniem na mikroplastik kwaśna żywność wchodzi w reakcje chemiczne z plastikiem. W efekcie do jedzenia przenikają szkodliwe substancje, takie jak bisfenol A czy ftalany. Spożycie takich produktów może negatywnie wpływać na gospodarkę hormonalną i zwiększać ryzyko chorób przewlekłych.

Tłuste i oleiste potrawy

Te produkty spożywcze mogą wchłaniać plastyfikatory z pojemników

- ostrzegł De Vizcaya Ruiz.

Dotyczy to zwłaszcza tłustych, smażonych lub panierowanych potraw, które łatwo absorbują związki chemiczne obecne w plastiku. Dania nie tylko tracą na jakości, ale stają się szkodliwe dla zdrowia.

Gorące potrawy

Jeśli gotujesz danie na kilka dni, poczekaj aż ostygnie, zanim przełożysz je do plastikowego opakowania. Ciepło potęguje bowiem uwalnianie mikroplastiku. Jeśli chcesz zadbać o zdrowie, korzystaj ze szklanych, ceramicznych lub metalowych naczyń.

Pamiętaj również, by nie wkładać resztek do mikrofali.

Podgrzewanie żywności w plastiku, nawet jeśli pojemnik jest oznaczony jako "bezpieczny do mikrofalówki", przyspiesza degradację plastiku

- dodał.