WARZYWA na obiad? Dobry pomysł!
Jesień to najlepszy czas dla amatorów warzyw. Jedz ich dużo, bo chronią przed chorobami i nadwagą. Zamiast nieśmiertelnego tercetu – ziemniaki, mięso, surówka – na obiad proponujemy danie warzywne, na przykład bigos z cukinii lub pieczony bakłażan.
Dietetycy niestrudzenie przekonują, że owoce i warzywa trzeba jadać 5 razy dziennie. O ile z owocami to się niektórym udaje (wliczając w to soki), to z warzywami jest trudniej. Łatwiej zjeść jabłko niż paprykę – wymaga oczyszczenia z nasion – czy bakłażana, którego trzeba ugotować.
Ale warzywa mają jedną ważną przewagę nad owocami: są znacznie mniej kaloryczne! Nie zawierają bowiem tak dużo sprzyjającej nadwadze fruktozy. Za to solidna porcja witamin i błonnika korzystnie wpływa na trawienie i pozwala utrzymać szczupłą sylwetkę.
Potrawy z warzyw
Warzywa znakomicie nadają się nie tylko jako składnik zupy i dodatek do drugiego dania. Mogą stanowić samodzielną potrawę. Taki obiad będzie lekko strawny i niskokaloryczny. A jak atrakcyjnie wygląda!
Czy wiesz, że warzywa takie jak:
» Pomidory są bogate w likopen, który zmniejsza ryzyko chorób serca i chroni przed nowotworami. W przetworzonych jest go więcej niż w świeżych!
» Bakłażan obniża poziom złego cholesterolu, zawiera substancje, które neutralizują szkodliwy wpływ bogatych w cholesterol składników (mięso, ser).
» Strąk papryki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Nie ginie ona w wysokiej temperaturze (nie ma enzymu rozkładającego tę witaminę). Cenniejsza od zielonej jest czerwona i żółta.
» Małe cukinie, do 20 cm, są najbogatsze w beta-karoten, kwas foliowy, witaminę C. Nie trzeba ich obierać.
» Miks witamin z dodatkiem oliwy (może być też olej rzepakowy) dostarcza cennych kwasów tłuszczowych.