Węgorz: wartość odżywcza i właściwości zdrowotne. Węgorz świeży a wędzony
Węgorz europejski jest doskonałym źródłem witaminy D, witaminy A oraz witaminy B12, a także fosforu i niacyny, nie znajdziemy w nim jednak dużej zawartości kwasu DHA. Przeczytaj, czy węgorz jest zdrowy, dowiedz się, jaka jest wartość odżywcza węgorza i czy lepiej spożywać węgorza wędzonego czy świeżego.
Spis treści
- Węgorz: właściwości zdrowotne
- Ryby - które warto jeść, a których unikać [WIDEO]
- Węgorz - wartość odżywcza w 100 g produktu
- Czy węgorz jest zdrowy?
Węgorz żyje w wodach rzek i jezior Europy Zachodniej i Środkowej, południowo-wschodniej i środkowej części Oceanu Atlantyckiego i mórz europejskich. Węgorze europejskie poławiane we wszystkich obszarach są zagrożone wyginięciem, a sposoby połowów tej ryby przyczyniają się do niszczenia środowiska naturalnego. Co więcej, dostępne w sprzedaży węgorze pochodzą z hodowli, warto jednak pamiętać, że hodowle te oparte są na poławianiu osobników młodocianych z ich naturalnego środowiska i tym samym przyczyniają się do zmniejszenia zasobów węgorza w naturalnym ekosystemie.
Węgorz: właściwości zdrowotne
Węgorz jest źródłem pełnowartościowego białka, można więc spożywać go jako zamiennik mięsa. Ryba zawiera aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie produkuje: treoninę (1,04 g/100 g), izoleucynę (1,09 g/100 g), walinę (1,21 g/100 g), leucynę (1,92 g/100 g) i lizynę (2,17 g/100 g).
Węgorz europejski należy do ryb bardzo tłustych - w 100 g świeżego mięsa zawiera 11,7 g tłuszczu, jeszcze większą zawartość tłuszczu znajdziemy w węgorzu wędzonym. Co więcej, węgorz zawiera znaczne pokłady cholesterolu i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jednak więcej kwasów omega-3 znajdziemy m.in. w makreli czy łososiu.
>>Nie przegap
- Miruna: właściwości i wartości odżywcze
- Toksyny w rybach - sprawdź, które ryby nie trują
- Tilapia: wartości odżywcze i właściwości. Czy warto jeść tilapię?
Ryby - które warto jeść, a których unikać [WIDEO]
Węgorz europejski jest doskonałym źródłem witaminy D, witaminy A oraz witaminy B12 - 100 g mięsa węgorza pokrywa dzienne zapotrzebowanie osoby dorosłej na te witaminy w ponad 100%.
Witamina D bierze udział w procesach metabolicznych kości i uczestniczy w procesach immunologicznych, antykancerogennych i kardioprotekcyjnych. Ponadto witamina D jest wykorzystywana w leczeniu chorób układu krążenia, chorób skóry i depresji.
Witamina A ma silne właściwości antyoksydacyjne, uczestniczy zatem w ochronie organizmu przed wolnymi rodnikami. Odpowiada również za prawidłowe widzenie, rozwój komórek rozrodczych oraz prawidłowy stan skóry za sprawą biosyntezy melaniny i produkcji włókien kolagenowych. Ponadto witamina A hamuje rozwój nowotworów: jelita grubego, piersi i płuc.
Natomiast witamina B12 odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, bierze udział w syntezie nukleotydów i choliny. Uczestniczy w wytwarzaniu czerwonych krwinek w szpiku, metabolizmie białek, tłuszczu i węglowodanów, syntezie DNA i RNA. Witamina B12 uczestniczy także w przemianie kwasu foliowego do jego aktywnej formy: tetrahydrofolianu, który z kolei ma wpływ na utrzymanie stabilności genów człowieka.
Węgorz stanowi również dość dobre źródło niacyny, która jest składnikiem koenzymów, działających jako przenośniki elektrolitów i odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i obwodowego układu nerwowego oraz bierze udział w syntezie hormonów płciowych. Co więcej, węgorz to dobre źródło fosforu, pierwiastka uczestniczącego w mineralizacji kości i zębów, przewodzeniu bodźców nerwowych i przemianach energetycznych. Warto dodać, że w węgorzu, w porównaniu z innymi rybami, znajdziemy małe pokłady selenu.
Węgorz - wartość odżywcza w 100 g produktu
Węgorz | Ryba świeża | Ryba wędzona |
Wartość energetyczna | 184,0 kcal | 236,0 kcal |
Białko | 18,4 g | 23,65 g |
Tłuszcze | 11,7 g | 14,95 g |
Tłuszcze nasycone | 2,36 g | 3,02 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 7,19 g | 9,22 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,95 g | 1,21 g |
W tym omega-3 | 0,22 g (DHA 0,06 g) | 0,28 g (DHA 0,08 g) |
Cholesterol | 126 mg | 161,0 |
Potas | 272 mg (6% dziennego zalecanego spożycia dla osoby dorosłej) | 349 mg (7%) |
Sód | 51 mg (3%) | 65, 0 mg (4%) |
Fosfor | 216 mg (31%) | 277,0 mg (40%) |
Żelazo | 0,5 mg (5%) | 0,64 mg (6%) |
Selen | 6,5 µg (12%) | 8,3 µg (15%) |
Wapń | 20 mg (2%) | 26,0 mg (3%) |
Magnez | 20 mg (5%) | 26,0 (6%) |
Niacyna | 3,5 mg (22%) | 4,49 (28%) |
Witamina B6 | 0,07 mg (5%) | 0,08 mg (6%) |
Witamina B12 | 3,0 µg (125%) | 2,89 µg (120%) |
Witamina D3 | 23,3 µg (155%) | brak danych |
Witamina A |
1043 µg (116%) |
1137,0 µg (126%) |
Źródło: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Normy Żywienia, Nowelizacja IŻŻ, 2012
Czy węgorz jest zdrowy?
Węgorz europejski jest bardzo zanieczyszczony związkami rtęci, dlatego zaleca się wyeliminowanie tej ryby z diety kobiet w ciąży, matek karmiących oraz małych dzieci. Związki rtęci są niebezpieczne dla płodu. Przenikają barierę krew-łożysko, przyczyniając się do uszkodzeń mózgu już w okresie płodowym. Co więcej, związki rtęci przenikają do mleka matek karmiących. Niemowlęta mają dużą zdolność do kumulowania rtęci w krwinkach i mózgu, co skutkuje uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego.
Węgorz świeży czy wędzony?
Węgorz europejski jest bardzo popularny w postaci wędzonej. Jednak ten sposób obróbki nie jest obojętny dla zdrowia. Podczas procesu wędzenia wytwarzają się związki niekorzystne dla organizmu: WWA (wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne), które mają właściwości rakotwórcze oraz alkohol metylowy, aceton, kwas mrówkowy i dioksyny. Należy dodać, że podczas procesu wędzenia dochodzi do strat kwasów tłuszczowych wielonienasyconych oraz zwiększenia zawartości cholesterolu. Jeśli już kupujemy węgorza, wybierajmy węgorza świeżego, ponieważ jest on wolny od związków rakotwórczych.