Niedobór witaminy D jest w ostatnich latach uznawany za jeden z najpowszechniejszych problemów zdrowotnych. Dotyczy już ponad połowy ludzi na całym świecie. Do głównych przyczyn niedoboru tej witaminy zalicza się zbyt niską ekspozycję na światło słoneczne i stosowanie kremów z filtrem, a także spożywanie niewystarczających ilości produktów będących źródłem witaminy D.
Głównym źródłem witaminy D w żywności są produkty pochodzenia zwierzęcego. Najwięcej tej witaminy zawierają tłuste ryby morskie, takie jak:
- węgorz,
- śledź,
- łosoś,
- sardynki
- i makrele.
Witamina D znajduje się też w:
- innych rybach,
- żółtku jaja kurzego,
- mięsie z indyka i kurczaka,
- wątrobie wołowej i wieprzowej,
- nerkach wieprzowych.
W mniejszych ilościach witaminę D można też znaleźć w innych produktach mięsnych oraz w mleku i produktach mlecznych. Witamina D znajduje się także w grzybach.
Witamina D w grzybach. Skąd się bierze i jaki ma wpływ na organizm?
Około 90% masy grzybów stanowi woda. Poza tym źródłem składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk i miedź, a także witamin z grupy B – tiaminy (witaminy B1), ryboflawiny (witaminy B2), kwasu nikotynowego i biotyny. Zawierają również niewielkie ilości białka.
Grzyby są także źródłem steroidów – głównie ergosterolu. Ergosterol pod wpływem promieniowania słonecznego ulega przemianie do ergokalcyferolu, czyli witaminy D2.
Największe ilości witaminy D2 znajdują się w częściach grzybów, które mają największą ekspozycję na promienie słoneczne. W kapeluszu owocników jest zwykle najwięcej, nawet dziesięciokrotnie więcej ergokalcyferolu niż w trzonie czy blaszkach. Co ciekawe, najwięcej ergokalcyferolu zawierają grzyby dziko rosnące dzięki naturalnej ekspozycji na promieniowanie UV. Są one znacznie lepszym źródłem witaminy D niż grzyby pochodzące z upraw.
Ergokalcyferol znajdujący się w grzybach może wpływać na działanie układu immunologicznego. Spożywanie grzybów wystawionych na promienie UV, czyli w naturalny sposób wzbogaconych w witaminę D2, wycisza odpowiedź zapalną i wzmacnia odporność wrodzoną.
Z badań na zwierzętach wynika, że wzbogacenie diety w grzyby jadalne, naświetlane wcześniej promieniami słonecznymi w celu podwyższenia zawartości witaminy D2, pozwala na uzyskanie znacznego zwiększenia gęstości kości.
Zawarta w grzybach witamina D2 jest łatwo przyswajalna, podlega w organizmie człowieka prawidłowym przemianom metabolicznym i wykazuje aktywność biologiczną, umożliwiając m.in.:
- wzmożone wchłanianie wapnia i podniesienie jego stężenia we krwi,
- obniżenie stężenia PTH,
- zwiększenie gęstości mineralnej i grubości kości,
- wygaszenie stanu zapalnego,
- oraz poprawę funkcji poznawczych.
Włączenie grzybów do codziennej diety może być dobrym sposobem zwiększenia podaży witaminy D i skutecznie przyczynić się do zmniejszenia jej niedoborów. Ze względu na to, że grzyby są produktami roślinnymi, są świetnym źródłem pokarmowym tej witaminy dla wegetarian i wegan.
Jakie grzyby zawierają witaminę D?
Witaminę D zawierają wszystkie grzyby jadalne. Do najbardziej popularnych należą:
- boczniaki,
- maślaki,
- borowiki,
- kurki,
- gąski,
- grzyby shiitake,
- kanie,
- rydze,
- opieńki,
- koźlarze,
- podgrzybki.
Polecany artykuł: