Włącz do diety, by złagodzić ból stawów. Lekarz wskazał 6 produktów
Ból stawów może pojawić się o każdej porze dnia. Powoduje poważny dyskomfort, przez co utrudnia codzienne funkcjonowanie. Co zrobić, by złagodzić nieprzyjemne objawy? Lekarz zdradza, że jest pewien sposób. Wystarczy do diety włączyć 6 produktów.
Stawy, w których wystąpił stan zapalny, są obolałe i tkliwe. Niestety, często ból potrafi uprzykrzyć życie. Jak się okazuje, zła i nieodpowiednio zbilansowana dieta może mieć duży wpływ na odczuwany dyskomfort. Warto zatem zmienić nawyki żywieniowe.
Bolą cię stawy? Lekarz zdradził, co warto jeść
Lekarz dr Sunni Patel podkreślił w rozmowie z brytyjskim portalem express.co.uk, że wprowadzenie do menu pewnych produktów może przynieść ukojenie w bólu.
- Spożywanie tych produktów może potencjalnie złagodzić objawy i poprawić ogólny stan zdrowia stawów - mówił.
Orzechy i nasiona
Dobrze jest wzbogacić codzienny jadłospis o orzechy i nasiona, które są cennym źródłem składników odżywczych, zdrowych tłuszczów i przeciwutleniaczy. – Mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny i pozytywnie wpłynąć na objawy zapalenia stawów – dodał ekspert. Zalecił, aby każdego dnia spożywać małą garść migdałów, orzechów włoskich i siemienia lnianego.
Oliwa z oliwek
W diecie nie może też zabraknąć oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Charakteryzuje się ona wysoką zawartością nienasyconych tłuszczów, w tym tłuszczów jednonienasyconych. Zawiera także wiele przeciwutleniaczy (m.in. witaminę E, oleuropeinę oraz karotenoidy).
- Używaj oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia jako głównego oleju do gotowania i sałatek. Kilka łyżek dziennie stanowi powszechną ilość w diecie śródziemnomorskiej – wyjaśnił dr Patel.
Produkty pełnoziarniste
Osoby, które skarżą się na ból stawów, powinny jeść dużo produktów pełnoziarnistych, np. niełuskany ryż, komosę ryżową czy pieczywo pełnoziarniste i razowe. Zawarty w nich błonnik wykazuje działanie przeciwzapalne. Zdaniem lekarza te pokarmy powinny stanowić co najmniej połowę dziennego spożycia.
Czosnek
Sprzymierzeńcem w walce z bolącymi stawami jest jedna z najbardziej znanych i lubianych przypraw – czosnek. Jego regularne spożywanie działa korzystanie na kości i stawy.
- Codziennie warto zjadać jeden lub dwa ząbki czosnku, by cieszyć się jego potencjalnymi właściwościami przeciwzapalnymi – dodał dr Patel.
Zielona herbata
Według badań naukowców z Uniwersytetu Stanowego Waszyngtonu zielona herbata może zwalczać ból, stan zapalny oraz uszkodzenie tkanek w przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS). A to wszystko dzięki zawartości flawonoidu zwanego galusan epigallokatechiny (ECCG).
Jak zaznaczył lekarz, picie dwóch do trzech filiżanek zielonej herbaty dziennie może zapewnić odpowiednią dawką przeciwutleniaczy.
Jeżyny, jagody i wiśnie
By złagodzić uciążliwy ból stawów, warto sięgać po owoce, szczególnie jeżyny, jagody i wiśnie. Dlatego, że zawierają antocyjany, czyli barwniki bogate w naturalne przeciwutleniacze o właściwościach przeciwzapalnych.
- Codzienne spożywanie filiżanki wiśni lub kwaśnego soku wiśniowego jest powszechnym zaleceniem, ze względu na potencjalne działanie przeciwzapalne – stwierdził dr Patel.