Właśnie zaczął się na nie sezon. Doskonałe na odchudzanie i młody wygląd, ale niektórym mogą zaszkodzić
I oto znów on: sezon na szparagi. Są dostępne przez krótki czas w roku, od maja do czerwca. Są smaczne, zdrowe, oryginalnie wzbogacają smak potraw, mają niewiele kalorii i... mogą być niebezpieczne. Dlaczego szparagi dla niektórych osób stanowią zagrożenie?
Sezon na szparagi, zdaniem ich wielbicieli, ma jedną zasadniczą wadę: jest za krótki. Mrożonki nie smakują już tak dobrze, jak świeże warzywa. Jednak niezależnie od formy podania, są osoby, które, chcąc nie chcąc, powinny szparagów się strzec.
Szparagi - właściwości odchudzające: błonnik i mało kalorii
Zacznijmy od zalet szparagów. Po pierwsze – mają niewiele kalorii, są więc naszymi sprzymierzeńcami w dbaniu o smukłą sylwetkę. W 100 g szparagów znajduje się tylko 20 kcal, co czyni je świetnym wyborem, jeśli chodzi o dania sprzyjające odchudzaniu.
Dodatkowym atutem jest zawartość błonnika, który sprawia, że szparagi sprzyjają prawidłowemu trawieniu. Na układ pokarmowy korzystnie działa też obecna w szparagach inulina, która ma prebiotyczne właściwości.
Szparagi - zawartość witamin i minerałów
Oprócz błonnika, w szparagach znajdziemy szereg innych cennych składników odżywczych, jak m.in. kwas foliowy, fosfor, magnez, potas, sód, wapń i żelazo. Do tego dochodzą witaminy:
- witamina A, która doskonale oddziałuje na skórę,
- witamina C, która również sprzyja pięknej aparycji i zwiększa odporność organizmu,
- witamina E, która nie bez powodu bywa nazywana „witaminą młodości”,
- witamina K, która bierze udział w procesach prawidłowego krzepnięcia. Ponadto w szparagach obecne są flawonoidy, takie jak rutyna i kwercetyna, które mogą działać przeciwutleniająco, przeciwstarzeniowo i przeciwbakteryjnie, a także mogą zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów i zwiększać odporność organizmu.
Szparagi - wpływ na organizm
Sterole roślinne obecne w szparagach, mogą obniżać poziom cholesterolu we krwi, co z kolei sprzyja zmniejszeniu rozwoju ryzyka chorób serca i układu krążenia.
Szparagi działają moczopędnie, lekko przeczyszczająco, przez co mogą sprzyjać utracie nadmiaru wody z organizmu. Ponadto uważa się, że szparagi mogą również odgrywać rolę w zwiększaniu koncentracji i poprawie pamięci.
Szparagi - przeciwwskazania. Komu mogą zaszkodzić?
Szparagi nie są polecane dla pacjentów zmagających się z dną moczanową, znaną też pod nazwą podagra. To ostre zapalenie stawów. Główne objawy dotyczą stóp. Obecne w szparagach puryny mogą sprzyjać nasileniu dolegliwości.
Podobnie dzieje się w przypadku pacjentów z kamicą moczanową. To wszystko skutek faktu, że szparagi mogą zwiększać ilość kwasu moczowego w organizmie.