Zamiast zwykłego, wlej to mleko do kawy. Waga zacznie spadać, z serce będzie mocniejsze

2024-07-15 11:30

Kawa to punkt obowiązkowy poranka dla sporej ilości osób. Niektórzy preferują picie czarnej, a inni nie wezmą łyka, bez dodania mleka. Jeśli chcemy, by nasz poranny napój, był tak zdrowy, jak tylko się da, warto zamienić zwykłe mleko, a zdrowszą alternatywę. Wyjątkowy smak w połączeniu ze zdrowiem.

Zamiast zwykłego, wlej to mleko do kawy. Waga zacznie spadać, z serce będzie mocniejsze
Autor: fot. Getty Images Zamiast zwykłego, wlej to mleko do kawy. Waga zacznie spadać, z serce będzie mocniejsze

Mleko do kawy. Czy alternatywy dają radę?

Jeśli chcemy, by nasza filiżanka kawy była zdrowsza, wcale nie musimy od razu rezygnować z mleka. Warto jednak rozważyć zmianę zwykłego mleka na mleko migdałowe. Będzie one idealną alternatywą. I nie chodzi wyłącznie o smak naszego napoju. Mleko migdałowe ma całą gamę korzyści zdrowotnych.

Samo w sobie mleko migdałowe jest roślinną opcją wytwarzaną poprzez zmieszanie migdałów z wodą i odcedzenie. Powstały płyn ma gładką i kremową konsystencję z lekkim orzechowym posmakiem. Może być on lekko gorzki bądź lekko słodki w zależności od tego czy dodamy do niego cukier, czy nie.

Choć mleko migdałowe nie smakuje dokładnie tak, jak zwykłe, to zyskało wielu zwolenników na całym świecie. Warto jednak wiedzieć, że w swojej podstawowej postaci może mu brakować niektórych składników odżywczych, jakie możemy znaleźć w krowim mleku.

Na szczęście jednak wielu producentów wzbogaca swoją roślinną alternatywę w witaminy i minerały, by zmniejszyć ryzyko niedoboru. Warto zaznaczyć, że według analizy przeprowadzonej w 2023 roku przez Amerykańskie Towarzystwo Żywienia, wyłącznie 12 proc. produktów będących zamiennikiem mleka zawiera porównywalne ilości witaminy D, białka i wapnia do mleka krowiego.

Zamienniki mleka – czym jest mleko roślinne?

Mleko migdałowe - czy warto? Korzyści zdrowotne

Włączenie mleka migdałowego do swojej diety ma jednak sporo zalet. Niesłodzona wersja tego napoju roślinnego jest pełna przeciwutleniaczy. Na przykład, według National Instituses of Health wyjątkową cechą mleka migdałowego jest fakt, że ma ono pełno witaminy E, która jest cennym składnikiem odżywczym o właściwościach przeciwutleniających.

Okazuje się, że szklanka mleka migdałowego zawiera 8,1 miligrama tej witaminy, co stanowi około połowy dziennej dawki. Co więcej, witamina E ma ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego i procesach metabolicznych. Mleko migdałowe jest również pełne witamin z grupy B, potasu, wapnia, magnezu i żelaza.

Niesłodzone mleko migdałowe ma również bardzo niską zawartość kalorii. Jedna porcja zawiera ich około 37. Oznacza to, że opieranie się na niesłodzonym mleku migdałowym może pomóc nam zrzucić wagę. Co więcej, ten napój zawiera również tłuszcze jednonasycone, które wiążą się z utratą kilogramów i utrzymaniem zdrowej wagi. 

Warto również zaznaczyć, że mleko migdałowe będzie idealną opcją dla osób z nietolerancją laktozy. Ten napój nie powoduje żadnych problemów trawiennych, tak jak to jest w przypadku mleka krowiego. Co więcej, mleko migdałowe ma właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że może chronić komórki naszego organizmu przed stresem oksydacyjnym i przedwczesnym starzeniem.