Wlej do kawy zamiast zwykłego mleka. Waga poleci w dół, a serce będzie mocniejsze

2024-04-09 12:35

Dla wielu osób poranek bez filiżanki kawy wręcz nie istnieje. Osoby pijące kawę z mlekiem czasem jednak zaczynają się rozglądać za zdrowszymi alternatywy dla zwykłego mleka. Warto wówczas zwrócić uwagę na mleko migdałowe. Nie tylko nada wyjątkowy smak naszej kawie, ale niesie za sobą sporo korzyści.

Wlej do kawy zamiast zwykłego mleka. . Waga poleci w dół, a serce będzie mocniejsze
Autor: fot. Getty Images Wlej do kawy zamiast zwykłego mleka. . Waga poleci w dół, a serce będzie mocniejsze

Mleko do kawy. Czy alternatywy dają radę?

Jeśli chcemy, by nasza filiżanka kawy była zdrowsza, wcale nie musimy od razu rezygnować z mleka. Warto jednak rozważyć zmianę zwykłego mleka na mleko migdałowe. Będzie one idealną alternatywą. I nie chodzi wyłącznie o smak naszego napoju. Mleko migdałowe ma całą gamę korzyści zdrowotnych.

Samo w sobie mleko migdałowe jest roślinną opcją wytwarzaną poprzez zmieszanie migdałów z wodą i odcedzenie. Powstały płyn ma gładką i kremową konsystencję z lekkim orzechowym posmakiem. Może być on lekko gorzki bądź lekko słodki w zależności od tego czy dodamy do niego cukier, czy nie.

Choć mleko migdałowe nie smakuje dokładnie tak, jak zwykłe, to zyskało wielu zwolenników na całym świecie. Warto jednak wiedzieć, że w swojej podstawowej postaci może mu brakować niektórych składników odżywczych, jakie możemy znaleźć w krowim mleku. Na szczęście jednak wielu producentów wzbogaca swoją roślinną alternatywę w witaminy i minerały, by zmniejszyć ryzyko niedoboru. Warto zaznaczyć, że według analizy przeprowadzonej w 2023 roku przez Amerykańskie Towarzystwo Żywienia, wyłącznie 12 proc. produktów będących zamiennikiem mleka zawiera porównywalne ilości witaminy D, białka i wapnia do mleka krowiego.

Zamienniki mleka – czym jest mleko roślinne?

Mleko migdałowe - czy warto? Korzyści zdrowotne

Włączenie mleka migdałowego do swojej diety ma jednak sporo zalet. Niesłodzona wersja tego napoju roślinnego jest pełna przeciwutleniaczy. Na przykład, według National Instituses of Health wyjątkową cechą mleka migdałowego jest fakt, że ma ono pełno witaminy E, która jest cennym składnikiem odżywczym o właściwościach przeciwutleniających. Okazuje się, że szklanka mleka migdałowego zawiera 8,1 miligrama tej witaminy, co stanowi około połowy dziennej dawki. Co więcej, witamina E ma ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego i procesach metabolicznych. Mleko migdałowe jest również pełne witamin z grupy B, potasu, wapnia, magnezu i żelaza.

Niesłodzone mleko migdałowe ma również bardzo niską zawartość kalorii. Jedna porcja zawiera ich około 37. Oznacza to, że opieranie się na niesłodzonym mleku migdałowym może pomóc nam zrzucić wagę. Co więcej, ten napój zawiera również tłuszcze jednonasycone, które wiążą się z utratą kilogramów i utrzymaniem zdrowej wagi. 

Warto również zaznaczyć, że mleko migdałowe będzie idealną opcją dla osób z nietolerancją laktozy. Ten napój nie powoduje żadnych problemów trawiennych, tak jak to jest w przypadku mleka krowiego. Co więcej, mleko migdałowe ma właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że może chronić komórki naszego organizmu przed stresem oksydacyjnym i przedwczesnym starzeniem.