Włosi się nimi zajadają, Polacy pomijają. Mało znane rośliny to hit dla zdrowia jelit i serca
Doskonałe, żeby wesprzeć trawienie. Świetnie, by dodać smaku sałatkom, rybom, mięsom. Dostarczają wiele witamin, a za to niewiele kalorii. Cenione są w kuchni popularnej w basenie Morza Śródziemnego. Kapary, choć wciąż mało znane w polskiej kuchni, zyskują coraz więcej zwolenników. I słusznie!
Kapary - to owoce, warzywa czy pąki?
Kapary to pąki kaparowca, rośliny z rodzaju Capparis. Są piękne, zielone, lubiane w kuchni śródziemnomorskiej. Doskonałe do sałatek i mięs, do sosów i pizz, do placków i ryb.
Ich lekko pikantny smak i kwaskowaty posmak sprawiają, że dania z dodatkiem kaparów są niepowtarzalne, jak choćby słynne sosy m. im. włoski sos puttanesca czy popularny sos tatarski.
Kapary - zawartość witamin, minerałów i substancji odżywczych
Kapary to również świetne źródło witamin. Znajdziemy w nich witaminę A, witaminę C, witaminę E i witaminę K. Ponadto zawierają wiele minerałów, takich jak magnez, potas, sód, wapń czy żelazo.
Kolejna zaleta kaparów to fakt, że zawierają niewiele kalorii. 100 g kaparów dostarcza 23 kcal. Co jeszcze znajdziemy w 100 g kaparów?
- węglowodany - 5 g
- błonnik pokarmowy - 3,2 g
- białko - 2,4 g
- tłuszcz - 0,9 g
Kapary - na zdrowe jelita, odporność i układ krążenia
Kapary są bogate w substancje odżywcze. Zawierają antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze, takie jak polifenole, m.in. kaempferol, kwercetynę, rutynę. Uważa się, że mogą mieć działanie przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe.
Sądzi się, że antyoksydanty mogą też zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów. Ponadto korzystnie oddziałują na odporność, a także mogą minimalizować ryzyko zachorowania w sezonie zwiększonych zachorowań na różne infekcje sezonowe, jak grypa czy przeziębienie.
Kapary doskonale wpływają na układ pokarmowy. Mogą wspierać prawidłową pracę jelit. Dzięki nim stolec ma prawidłową konsystencję, a wypróżnienia mają prawidłową częstotliwość. Kapary sprzyjają też zachowaniu smukłej sylwetki.
Zauważono również, że mogą obniżać poziom „złego” cholesterolu we krwi. W efekcie ich regularne spożywanie może zmniejszać ryzyko chorób sercowo -naczyniowych, redukując prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę, niewydolność serca, nadciśnienie tętnicze czy udar mózgu.
Kapary mogą też w naturalny sposób wspierać organizmy osób walczących z anemią i osłabieniem, a to wszystko dzięki zawartości żelaza. Ich niski indeks glikemiczny sprawia, że mogą po nie sięgać osoby chorujące na cukrzycę typu 2. Jedzenie kaparów przez zdrowe osoby zmniejsza ryzyko wystąpienia tej choroby w przyszłości.
Kapary - zastosowanie i przeciwwskazania
Kapary są uniwersalne, jeśli chodzi o możliwości ich zastosowania. Pasują do ryb, mięs i sałatek, wzbogacają smakiem dania z owocami morza. Sprawdzą się jako składniki pizzy, sosów i makaronów.
Kto nie powinien objadać się kaparami? Osoby z nadciśnieniem powinny unikać kaparów, które były w słonej zalewie, gdyż nadmiar soli może zwiększyć ich dolegliwości.
Poza tym takie kapary nie są zalecane dla osób z chorobami nerek albo z osteoporozą, gdyż sól zwiększa wydalanie wapnia. Natomiast można wówczas jeść surowe kapary, które wcześniej nie były w zalewie solnej.