"Woda kijankowa" na odchudzanie. Internauci szaleją na punkcie nowego trendu
Sposobów, które miałyby pozwolić nam szybko i łatwo schudnąć jest na pęczki. Jeden z nich ostatnio jednak podbija TikToka. Choć "kijankowa woda" nie brzmi zachęcająco, okazuje się, że może rzeczywiście działać.
Płaski brzuch i wąska talia to marzenie niejednej osoby. Jak wiele jednak jesteśmy w stanie zrobić, by je spełnić? Cóż, niektórzy użytkownicy TikToka uznali, że są w stanie podjąć drastyczne kroki i sięgnąć po "wodę kijankową".
Brzmi co najmniej nieapatycznie prawda? Na szczęście to wcale nie jest tak złe jak się wydaje. "Kijankowa woda" kijanki ma tylko i wyłącznie w nazwie. Tak naprawdę tren ten polega nie na piciu larw żab, a gęstej mieszanki składającej się z wody, cytryny i nasion chia.
Wygląd i konsystencja tej misktury - to właśnie temu zawdzięcza ona swoją nazwę. Przypominają one bowiem ikrę tych płazów. Czy jednak popularny napój ma rzeczywiście jakieś podstawy?
"Woda kijankowa". Czy rzeczywiści pozwala zrzucić wagę?
Nie da się ukryć, że nasiona chia są bogate we wspomagający trawienie błonnik, który zapewnia uczucie sytości i reguluje poziom cukru we krwi. Co więcej, jest on głównie rozpuszczalny, co sprawia, że tworzy w żołądki żelową substancję spowalniając trawienie i zapewniając stały przepływ energii.
Oznacza to, że "kijankowa woda" może nam zapewnić uczucie sytości na długi czas, a co za tym idzie pomoże zmniejszyć apetyt i ogólne spożycie kalorii.
Nasiona chia nie tylko wpływają korzystnie na trawienie. Są również idealnym dodatkiem do zdrowej diety dla serca. A to dlatego, że są jednym z najbogatszych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3, które, jak wiadomo, korzystnie wpływają na zdrowie serca.
Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą bowiem pomóc z obniżeniem poziomu trójglicerydów, czyli rodzaju tłuszczu we krwi.
Niektóre badania sugerują również, że nasiona chia mogą pomóc z obniżeniem ciśnienia krwi, zmniejszyć poziom cukru, stany zapalne i poprawić poziom cholesterolu.
Białko i witaminy. Napój niesie za sobą wiele korzyści
Co więcej, zawierają one również znaczną ilość białka, dzięki czemu są jego doskonałym źródłem dla wegetarian - i nie tylko - oraz są bogate w składniki odżywcze. Zawierają masę witamin jak: tiamina, niacyna, kwas foliowy, witaminy A i C oraz ryboflawina.
Nie sposób nie wspomnieć również o przeciwutleniaczach, które pomogą zwalczać wolne rodniki i redukują stres oksydacyjny. Nasiona chia również zawierają więcej minerałów, takich jak wapń, magnez, potas i fosfor, niż inne zboża.
O właściwościach zdrowotnych cytryny nie trzeba dużo mówić. Jest bogata w witaminę C, dzięki czemu może pomóc wzmocnić układ odpornościowy, poprawić wchłanianie żelaza, pomóc w trawieniu i poprawić zdrowie skóry.
Podkreślamy jednak, że picie tego napoju może powodować interakcję z niektórymi lekami, powodować dolegliwości trawienne (przez dużą ilość błonnika) czy wywołać reakcję alergiczną.