Woda probiotyczna to hit ostatnich miesięcy. Zmniejsza stany zapalne i usprawnia metabolizm
Tibicos, kefir wodny lub woda probiotyczna, tak określa się napój, który w ostatnim czasie zyskuje coraz większą popularność. I nic dziwnego. Jest on pełen prozdrowotnych właściwości. A to wszystko dzięki dużej zawartości probiotyków. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?
Woda probiotykowa. Jak ją przygotować i jak działa?
Kefir wodny jest napojem probiotycznym, który ma wiele różnych zdrowotnych korzyści. Oprócz tego jest on niezwykle prosty do samodzielnego przygotowania. Sam w sobie tibicos jest symbiotyczną kulturą bakterii i drożdży, która fermentuje wodę cukrową, tworząc tym samym napój probiotyczny.
Składa się on z niewielkich, przezroczystych ziarenek, które są mieszanką bakterii mlekowych, bakterii octowych oraz drożdży. Proces fermentacji prowadzony przez te mikroorganizmy przekształca cukry w kwas mlekowy, dwutlenek węgla i niewielką ilość alkoholu, dzięki czemu napój jest delikatnie gazowany.
Przygotowanie go jest bardzo proste. Wystarczy umieścić grzybki tybetańskie w słodkiej wodzie i odstawić na kilka dni do sfermentowania w temperaturze pokojowej. Gotowy napój przechowujemy w lodówce przez maksymalnie 2 tygodnie.
Kefir wodny zawiera niemal 70 odmian mikroorganizmów. Dzięki tak dużej różnorodności ciężko było przeprowadzić badania dotyczące ich wpływu jako całości.
Nie da się ukryć, że picie wodnego kefiru wpływa dobrze na naszą mikroflorę, która odgrywa ważną rolę w trawieniu, kontroli wagi, regulacji krwi i układzie odpornościowym. Wiele badań wykazało, że spożywanie sfermentowanej żywności jest niezwykle korzystne dla naszego zdrowia. Badania wykazały, że niektóre drożdże i bakterie znajdujące się w kefirze wodnym mogą kolonizować nasze jelita i mieć pozytywny wpływ na naszą mikroflorę.
Przeciwnowotworowa i wspierająca odporność. Woda probiotykowa to hit
Co prawna, na tę chwilę badania ograniczają się do probówkowych, to wciąż niektóre z nich sugerują, że woda probiotykowa może pomóc w zmniejszeniu rozwoju niektórych rodzajów nowotworów.
Jedno z badań wykazało, że ekstrakt z kefiru świetnie sprawdził się w blokowanie wzrostu komórek raka piersi. Inne badania pokazują natomiast, że kefir wodny może być korzystny w leczeniu nowotworu krwi i okrężnicy.
Warto również zaznaczyć, że dzięki dużej zawartości probiotyków, może on pomóc we wzmocnieniu funkcji odpornościowych co może potencjalnie pomagać w zapobieganiu nowotworów. Wciąż jednak potrzebne są dalsze badania, by móc ocenić, w jaki sposób kefir wodny może wpływać na wzrost i rozwój komórek nowotworowych u ludzi.
Ciekawostką jest, że niektóre szczepy probiotyków mogą być pomocne w zmniejszeniu ryzyka infekcji jelitowych, zapobiegać nawrotom infekcji dróg moczowych u kobiet, a nawet zapobiegać infekcjom dróg oddechowych.
Inne badanie wykazało również, że woda probiotykowa jest w stanie kontrolować stan zapalny i optymalizować poziom komórek odpornościowych w organizmie.
Trzeba jednak pamiętać, że wraz ze spożywaniem kefiru wodnego mogą iść działania niepożądane. Wśród nich znajdziemy problemy trawienne, takie jak nudności, wzdęcia, zaparcia i skurcze. Zanim weźmiemy się do picia tego kefiru wodnego, warto konsultować się z lekarzem.