Wspiera trawienie i orzeźwia. Kawa z tym dodatkiem to prawdziwy hit
Poranna kawa jest uwielbiana niemal przez każdego. Latem często jednak nie każdy ma ochotę po nią sięgać. Okazuje się jednak, że ten napój może być odświeżający. Wystarczy dodać do niego jedną rzecz. Dzięki temu połączymy dwie pyszne - i dobre dla trawienia - rzeczy.
Sposobów na nadanie kawie innego smaku jest wiele. Niestety część z nich opiera się na pełnych cukru syropach. Nie każdy wie, że nasz napój może nas nie tylko pobudzić, ale również orzeźwić. Wystarczy dodać do niego liście tego popularnego zioła.
Chodzi oczywiście o miętę. Ten prosty dodatek może całkowicie zmienić smak naszego napoju. Przede wszystkim liście mięty sprawią, że nasza kawa będzie miała świeży i wręcz lekko orzeźwiający smak. Zrównoważą również jej goryczkę - to jest więc dobry pomysł dla wszystkich, którzy za nią nie przepadają. To idealny sposób, by jednocześnie się orzeźwić i pobudzić.
Pomoc w trawieniu
Na tym jednak nie kończą się pozytywy liści mięty w kawie. Mięta jest bowiem dobrze znana ze swoich właściwości trawiennych. Dodanie liści do kawy może więc pomóc ukoić żołądek i wspomóc procesy trawienne, co będzie idealnym wyborem dla osób, które po wypiciu kawy muszą zmagać się z trawiennym dyskomfortem.
Odświeżenie oddechu
Kawa z miętą może być również ciekawym pomysłem, by odświeżyć oddech. W końcu mięta zawiera naturalny metanol, który pomaga zneutralizować zapach kawy. Będzie to więc idealny wybór, kiedy mamy ochotę na kawę, a sytuacja wymaga zachowania niezwykle świeżego oddechu.
Napój pełen przeciwutleniaczy
Warto również wiedzieć, że zarówno kawa, jak i mięta są bogate w przeciwutleniacze. Pomagają one chronić nasze komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Połączenie więc tych dwóch składników może być prawdziwym zastrzykiem przeciwutleniaczy. Przyczyni się to do poprawy ogólnego zdrowia, oraz dobrego samopoczucia.
Jak wykonać kawę z miętą? Sposobów jest kilka
Najprostszym sposobem na dodanie miętowego aromatu naszej kawy, będzie po prostu zaparzenie jej z listkami mięty. Wystarczy do zmielonej kawy dodać liście świeżej mięty przed zaparzeniem.
Dzięki temu miętowy smak wniknie do kawy podczas zaparzania. Jest to szybki i prostu sposób, by nadać kawie orzeźwiający smak.
Dla fanów śmietanki do kawy można również wykonać miętową śmietankę do kawy. Potrzebować będziemy:
- szklankę śmietanki kremówki
- 1/4 szklanki świeżej mięty
- opcjonalnie 2 łyżki cukru
W małym rondelku podgrzewamy śmietankę na średnim ogniu, aż zacznie parować. Nie doprowadzamy jej jednak do wrzenia. Następnie dodajemy liście mięty i dobrze mieszamy. Rondelek zdejmujemy z ognia i zostawiamy mięte do zaparzenia przez około 15 minut.
Po tym czasie odcedzamy liście i opcjonalnie dodajemy cukier. Miętową śmietankę należy przechowywać w lodówce i dodawać do kawy w razie potrzeby.