Wspierają serce i poprawiają nastrój. 4 powody, by jeść je częściej

2023-05-23 13:17

Stały się podstawą polskiej kuchni. Nie tylko są soczyste, ale także bardzo zdrowe. Dostarczają mnóstwo cennych składników odżywczych do organizmu. Jak pokazują badania, istnieje wiele korzyści z ich spożywania - od poprawy nastroju po wsparcie dla serca.

Danie z pomidorów
Autor: Getty Images Wspierają serce i poprawiają nastrój. 4 powody, by jeść je częściej

Tą skarbnicą witamin i związków mineralnych, która korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu, są pomidory. Korzyści płynące z ich jedzenia są wręcz nieocenione. Warto po nie sięgać ze względu na występujący w nich likopen, czyli barwnik zaliczany do karotenoidów. To dzięki niemu pomidory są czerwone.

Poza tym likopen ma potwierdzone działanie przeciwnowotworowe. To właśnie w skórce znajduje się go najwięcej. Jak podaje American Journal of Clinical Nutrition, dodatek tłuszczu do pomidorów zwiększa biodostępność likopenu i polifenoli.

Mają korzystny wpływ na serce

Co kryją w sobie jeszcze pomidory? Mogą one pomóc twojemu sercu na wiele sposobów. Nie tylko są bogate w przeciwutleniacze, ale są także dobrym źródłem potasu. Ten pierwiastek życia odgrywa kluczową rolę dla pracy serca, mięśni i układu nerwowego. W 100 g pomidory zawierają 237 mg potasu.

Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?

Badania naukowe pokazują, że dieta obfitująca w potas wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Według American Journal of the College of Cardiology spożycie tego minerału wiąże się również z niższym ryzykiem wystąpienia udaru mózgu, chorób układu krążenia i choroby wieńcowej, zwanej też chorobą niedokrwienną serca. Amerykańska organizacja American Heart Association (w skrócie: AHA) uważa, że spożywanie pomidorów w dowolnej formie przynosi wiele korzyści dla zdrowia.

Wprowadzają też w dobry nastrój

Pomidory nie tylko nadają smak i odpowiednią soczystość potrawom, ale także ich regularnie spożywanie ma korzystny wpływ na samopoczucie. W badaniu z 2013 roku, opublikowanym w czasopiśmie The Journal of Affective Disorders, odkryto właściwość pomidorów, jaką jest poprawiane nastroju. A to za sprawą tego, że zawierają serotoninę tzw. hormon szczęścia.

Jak pokazują wyniki obserwacji, uczestnicy powyżej 70. roku życia, którzy jedli pomidory od 2 do 6 razy dziennie, mieli o 46 proc. mniejsze prawdopodobieństwo rozwoju łagodnych lub ciężkich objawów depresji w porównaniu z tymi, którzy spożywali je zdecydowanie rzadziej niż raz w tygodniu.

Dobre na gojenie ran

Pomidory są znane też z tego, że poprawiają stan skóry. Jak wskazuje dermatolog Joyce Park, są one bogate w przeciwutleniacze, zwłaszcza w witaminę C, kwercynę i likopen.

Specjalistka ds. żywienia Blanca Garcia z Health Canal wyjaśniła, że "witamina C jest potrzebna do produkcji kolagenu, czyli głównego białka tkanki łącznej, który pomaga w procesie gojenia ran". Wyniki badania z 2016 roku w czasopiśmie International Journal of Surgery wykazały, że u pacjentów, którzy przyjmowali w szpitalu suplementy z witaminą C, lepiej goiły się "rozległe i skomplikowane rany", np. po operacji.