Wybierz to mięso zamiast wieprzowiny. Poprawia funkcjonowanie wątroby i obniża cholesterol
Temat jedzenia mięsa jest w ostatnim czasie bardzo popularny. Nic dziwnego w końcu duża część osób nie może przeżyć bez niego nawet jednego dnia. Ważne jest jednak, by sięgać po to zdrowe i wartościowe. Nie wiesz, jakie wybrać na obiad? Podpowiadamy.
Wiele osób mięsem zajda się na śniadanie, obiad i kolacje. W Polsce bez wątpienia najpopularniejszym rodzajem mięsa jest wieprzowina. To właśnie ją wykorzystuje się na najróżniejsze przetwory mięsne czy kotlety.
Choć wieprzowina zawiera duże ilości białka, witaminy B, żelaza i cynku to nieodpowiednio przygotowana może być groźna dla naszego zdrowia. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.
To mięso nie ciszy się popularnością. A jest niezwykle zdrowe
Zamiast tego warto sięgnąć więc po inne mięso, które w Polsce nie ciszy się tak dużą popularnością. Statystyczny Polak w ciągu roku zjada zaledwie 200 gramów tego mięsa. Natomiast w Hiszpanii, Grecji czy Francji jest to jeden z najlepszych produktów, po jakie można sięgnąć.
Chodzi o baraninę, która jest niezwykle zdrowa. To mięso zawiera ogromne ilości witaminy B i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Te natomiast wspierają obniżanie tak zwanego złego cholesterolu LDL.
W baraninie znajdziemy również sporo kwasów omega-3, które jak już wiemy wspaniale wpłyną zarówno na nasze serce, jak i mózg.
Co jeszcze znajdziemy w baraninie? To chude mięso
Baranina zawiera również różne składniki mineralne. Znajdziemy w niej nie tylko żelazo hemowe, ale również magnez oraz fosfor. Te pierwiastki są niezbędne do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej, prawidłowego funkcjonowania kości i mięśni oraz do sprawnej pracy układu nerwowego.
Baranina zawiera również kwasy ortowe. Te związki poprawiają funkcjonowanie wątroby oraz spowalniają procesy starzenia. Co więcej, obniżają również stężenie złego cholesterolu LDL, powstrzymują również namnażanie się komórek nowotworowych. Kwasy ortowe są również wykorzystywane do produkcji leków przeciwnowotworowych.
Baranina jest również mięsem chudym. W porcji 100 gramów baraniny znajduje się od 230 do 287 kalorii. Wszystko zależy od części ciała, na przykład łopatka jest bardziej kaloryczna niż udziec.
Baranina posiada dość specyficzny smak, jej zapach zależy jednak od rodzaju przygotowania mięsa. Można je smażyć, dusić, piec lub grillować. Z baraniny można przygotować na przykład szaszłyki, gołąbki, zrazy, musakę, gulasz czy - chyba jeden z najpopularniejszych sposobów wykorzystania baraniny w naszym kraju - kebaba.