Obciąża trzustkę i układ krążenia, pogarsza samopoczucie. Już co 5. Polak ma problem

2024-07-16 12:52

Dlaczego w Polsce stale rośnie spożycie cukru? Sięgamy po niego ukradkiem. Wypijamy w słodzonych napojach. Nie mamy świadomości, że do tysięcy zgonów w Polsce co roku przyczynia się właśnie cukier.

Obciąża trzustkę i układ krążenia, pogarsza samopoczucie. Już co 5. Polak ma problem
Autor: Getty Images Obciąża trzustkę i układ krążenia, pogarsza samopoczucie. Już co 5. Polak ma problem

Kryje się prawie we wszystkim - od przetworów, przez kawę, po chipsy. A co gorsza, lista skutków ubocznych związanych z jego nadmiernym spożyciem ciągnie się bez końca. Ta "trucizna" nie tylko prowadzi do otyłości, miażdżycy i problemów z układem krążenia, lecz także wyniszcza cerę i naszą kondycję psychiczną.

Cukier – bo o nim mowa – wciąż zajmuje poczesne miejsce na polskich stołach. Nie bez powodu wszelkie podwyżki cukru budzą społeczne niezadowolenie. Roczne spożycie cukru na osobę w Polsce to ok. 40 kg. I bynajmniej nie chodzi o kilogramy białego proszku sypanego do kawy, herbaty czy spożywanego w słodyczach (choć też). Często nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, gdzie znajduje się cukier.

Czy cukier faktycznie jest szkodliwy?

Zgodnie z danymi GIS w kwestii spożycia cukru Polacy idą na rekord. 40 kg rocznie to niebagatelna ilość. Na efekty nie trzeba długo czekać. GIS ostrzega, że nadmiar cukru w diecie sprzyja rozwojowi wielu chorób, takich jak:

  • otyłość,
  • cukrzyca typu 2,
  • miażdżyca i inne choroby sercowo-naczyniowe,
  • próchnica i choroby przyzębia,
  • obniżenie odporności,
  • podatność na zakażenia grzybicze,
  • dolegliwości trawienne,
  • zaburzenia hormonalne,
  • pogorszenie kondycji skóry i przedwczesne starzenie,
  • uczucie nieuzasadnionego zmęczenia, senność, zaburzenia koncentracji,
  • obniżenie nastroju.

Dlaczego w Polsce stale rośnie spożycie cukru? Sięgamy po niego ukradkiem. Wypijamy w słodzonych napojach. Nie mamy świadomości, że do tysięcy zgonów w Polsce co roku przyczynia się właśnie cukier. A liczba chorób powodowanych cukrem, poprzedzających przedwczesną śmierć, wciąż się wydłuża. Liczba osób z otyłością stale wzrasta, a prognozy wskazują, że ten wzrost będzie coraz bardziej znaczący.

Czy cukier skraca życie?

Otyłość to problem nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. WHO uważa walkę z otyłością, za jedno z najistotniejszych wyzwań teraz i w przyszłości. Nadwaga i otyłość to już czwarta najczęstsza przyczyna śmierci.

60 proc. Polaków boryka się z nadwagą. Już co 5. osoba w Polsce jest otyła. Otyłość zaś to przyczyna zwiększonego ryzyka zachorowania na:

  • niektóre nowotwory,
  • chorób serca i układu krążenia,
  • cukrzycy,
  • chorób układu ruchu,
  • zwiększone prawdopodobieństwo przedwczesnego zgonu.
W formie: Czym zastąpić cukier?

Co się dzieje, gdy jesz za dużo cukru?

Cukier wykazuje działania prozapalne. Jeśli masz problemy np. ze stanami zapalnymi w stawach, zwiększone spożycie cukru może nasilić ból. Ponadto jego nadmierne spożycie powoduje dysbiozę w jelitach.

Cukier może przyczyniać się do zaburzeń hormonalnych, trawiennych, metabolicznych. Trzustka po spotkaniu z cukrem ulega wyniszczeniu, z powodu gwałtownych wyrzutów insuliny pod wpływem cukru.

A stąd już prosta droga do cukrzycy typu 2 i insulinooporności. Jedząc dużo cukru, łatwiej można zachorować na grzybicę np. na skórze albo grzybicę pochwy.

Czy jesteś uzależniony od cukru?

Pytanie 1 z 11
Czy słodzisz kawę lub herbatę?

W czym jest cukier?

Głównym problemem cukru nie jest fakt, że cukier jest słodki - choć oczywiście ten smak może uzależniać, podobnie jak "cukrowy haj" może powodować symptomy nałogu. Główny problem polega na tym, że spożywamy cukier, nawet nie wiedząc o tym.

Gdzie znajduje się cukier, chociaż się go nie spodziewamy? W chlebie - i to także tym ciemnym, po który sięgamy z przekonaniem, że jest zdrowszy. Często bowiem wypieka się go na bazie miodu, słodu, melasy lub cukru.

Co więcej, cukier może być dodawany nawet do kiełbas i wędlin! Naturalny cukier jest także w mleku, a co za tym idzie - w nabiale. Problem stanowią też owocowe jogurty, które zwykle są hojnie dosładzane.

A co z produktami tzw. light, bez cukru? Większość z nich zawiera słodziki, które - choć nie są cukrem - zgodnie ze współczesnymi ustaleniami, również mają szkodliwy wpływ na organizm.

Listen on Spreaker.