Wysyp grzybów czerwiec 2025: te grzyby łatwo pomylić z kurkami. Przeczytaj, zanim ruszysz do lasu

2025-06-09 15:58

Obfite opady i wysokie temperatury sprawiły, że w polskich lasach już w czerwcu pojawił się wysyp kurek. Miłośnicy grzybobrania donoszą o pełnych koszykach, a najlepsze regiony na kurki 2025 to Małopolska, Świętokrzyskie, Śląskie, Opolskie, Łódzkie i Pomorskie. Czy kurki są zdrowe i czy warto je jeść? Sprawdź wartość odżywczą tych grzybów.

Wysyp grzybów czerwiec 2025: te grzyby łatwo pomylić z kurkami. Przeczytaj, zanim ruszysz do lasu
Autor: Getty Image Wysyp grzybów czerwiec 2025: te grzyby łatwo pomylić z kurkami. Przeczytaj, zanim ruszysz do lasu

Spis treści

  1. Kurki (pieprznik jadalny) - gdzie rosną w czerwcu 2025?
  2. Kurki (pieprznik jadalny) - jak wyglądają, z czym można pomylić?
  3. Kurki (pieprznik jadalny) - właściwości zdrowotne
  4. Kurki (pieprznik jadalny) a lisówka pomarańczowa - grzyb podobny do kurki
  5. Kurki (pieprznik jadalny) w kuchni - jak je przyrządzić?
  6. Kurki (pieprznik jadalny) nie dla dzieci

Kurki, czyli pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius), to jedne z najpopularniejszych jadalnych grzybów w Polsce. Kurki wśród innych grzybów wyróżniają się swoimi właściwościami, gdyż zawierają sporo witaminy A. Jakie jeszcze wartości odżywcze mają kurki?

Kurki (pieprznik jadalny) - gdzie rosną w czerwcu 2025?

Pieprznik jadalny to bardzo pospolity gatunek. Lubią zarówno gleby piaszczyste, pokryte tylko opadłymi igłami sosny lub świerka, jak i mszyste siedliska lasów mieszanych.

Czerwiec 2025 przyniósł miłośnikom grzybobrania wyjątkową niespodziankę – już w pierwszej połowie miesiąca polskie lasy wypełniły się pieprznikami jadalnymi, znanymi szerzej jako kurki. Tak obfitego wysypu o tej porze roku nie notowano od lat. Wilgotna i ciepła aura, regularne opady oraz wysokie temperatury sprzyjają rozwojowi grzybów, a zwłaszcza tych najbardziej pożądanych przez grzybiarzy. Według doniesień publikowanych w internecie i zdjęć prezentowanych przez pasjonatów, kurki pojawiły się wcześniej niż zwykle, a leśne zbiory już teraz robią ogromne wrażenie.

Wielu zbieraczy podkreśla, że niemal codzienne burze i wysoka wilgotność stworzyły doskonałe warunki dla pieprznika jadalnego. Grzybiarze, którzy odwiedzili lasy w połowie czerwca, wracają z pełnymi koszami żółtych grzybów, a w mediach społecznościowych coraz więcej osób chwali się swoimi zdobyczami. Leśne grzybobranie staje się znów popularną formą spędzania wolnego czasu, zwłaszcza gdy efekty zbiorów można wykorzystać w kuchni – kurki to doskonały dodatek do jajecznicy, makaronów czy sosów.

Na mapie tegorocznych zbiorów zdecydowanie wyróżniają się regiony, gdzie regularnie padał deszcz, a temperatury utrzymywały się na wysokim poziomie. Najwięcej kurek można znaleźć w województwach małopolskim, świętokrzyskim, śląskim, opolskim, łódzkim i pomorskim. To właśnie tam grzybiarze notują największe sukcesy, a doniesienia o pełnych koszykach pojawiają się niemal codziennie. Wilgotna aura sprzyja nie tylko kurkom, ale również innym jadalnym gatunkom – choć w mniejszej ilości pojawiają się już borowiki szlachetne, podgrzybki, maślaki czy koźlarze.

Kurki (pieprznik jadalny) - jak wyglądają, z czym można pomylić?

Kapelusz wielkości 10-100 mm jest żółty, jasnożółty do pomarańczowożółtego. Kapelusz początkowo jest guzkowaty, później wypukły z podwiniętym brzegiem, a u starszych okazów - rozpostarty, niemal lejkowaty.

Brzeg z wiekiem staje się falisty, klapowany. Powierzchnia kapelusza jest gładka, matowa.

Miąższ jest biały do bladożółtego, zwarty, łamliwy, a w trzonie włóknisty. Jego zapach jest owocowy, korzenny, może przypominać pieprz. Smak łagodny, kwaskowaty do ostrawego.

Kurki można pomylić głównie z lisówką pomarańczową, która ma podobny żółty kolor, ale posiada cienkie i gęste blaszki (nie fałdki jak kurka). Lisówka nie jest silnie trująca, ale może powodować dolegliwości żołądkowe. Rzadziej mylona jest też z pieprznikiem trąbkowym, który jest jadalny, lecz mniej smaczny.

Kurki (pieprznik jadalny) - właściwości zdrowotne

Owocniki pieprznika jadalnego, podobnie jak jego bracia i siostry z rodziny pieprznikowatych, są bogate w witaminę C. A do tego zawierają także dużo potasu i witaminy D.

W kurkach znajdują się też śladowe ilości witamin z grupy B i niektórych minerałów. Kumulują się głównie w kapeluszach, w trzonkach znajduje się ich znacznie mniej.

Ciekawe jest również to, że zawierają taką formę ergosterolu, która w badaniach wykazuje właściwości grzybobójcze i owadobójcze.

Może dlatego owocniki kurki zwykle okazują się zwykle „zdrowe”, tzn. są bez larw owadów.

Czytaj też:

Warto wiedzieć

Kurki (pieprznik jadalny) - wartości odżywcze (w 100 g)Wartość energetyczna - 32 kcalBiałko ogółem - 1.49 gTłuszcz - 0.53 gWęglowodany - 6.86 g (w tym cukry proste 1.16 g)Błonnik - 3.8 gWitaminyTiamina – 0.015 mgRyboflawina – 0.215 mgNiacyna - 4.085 mgWitamina B6  - 0.044 mgKwas foliowy -  2 µgWitamina D – 212 IUMinerałyWapń – 15 mgŻelazo - 3.47 mg Magnez - 13 mgFosfor - 57 mg Potas - 506 mgSód – 9 mg Cynk - 0.71 mgŹródło danych: USDA National Nutrient Database for Standard Reference

To grzyby jadalne czy trujące? [QUIZ]
Pytanie 1 z 10
Ten grzyb to smardz. Czy jest jadalny?
Zdjęcie
Kurki/lisówka pomarańczowa
Autor: GettyImages

Kurki (pieprznik jadalny) a lisówka pomarańczowa - grzyb podobny do kurki

Kurki można pomylić z łudząco do nich podobną lisówką pomarańczową (Hygrophoropsis aurantiaca). Występuje na tych samych stanowiskach, co i kurka, ale częściej przy pniakach lub nawet na bardzo starym, zmurszałym drewnie niż na ściółce.

Jest od kurek nieco „chudsza”. Poza tym zamiast listewek, jak u pieprznika, ma cienkie blaszki wyraźnie zbiegające po trzonie.

Wystarczy dotknąć owocnika, by przekonać się, że nie mamy do czynienia z pieprznikiem. Lisówka jest znacznie mniej zbita, nie ma sztywności typowej dla kurki, jest elastyczna i miękka.

Co więcej, nie jest jadalna, bywa nawet uważana przez wielu za trującą, zawiera bowiem liczne metabolity, powodujące u człowieka zaburzenia jelitowe, a u osób wrażliwych – nawet silne odwodnienie.

Kurki (pieprznik jadalny) w kuchni - jak je przyrządzić?

Kurki świetnie nadają się do duszenia, smażenia i marynowania. Można je też mrozić, ale wcześniej warto grzyby zblanszować, dzięki temu po rozmrożeniu nie będą gorzkie.

Nie poleca się suszenia kurek, gdyż stracą aromat. Jeśli jednak zdecydujemy się na ten sposób przechowywania, przed przygotowaniem warto moczyć je w wodzie przez 30 min., że nabrały objętości.

Nieco pieprzny smak owocnika doskonale oddaje jego polska nazwa – pieprznik. Można je przyrządzić z jajecznicą, w zupie czy w sosie wraz z maślaczkami.

Jak najczęściej przyrządzamy kurki? Dodajemy je do omletu lub jajecznicy (muszą być przedtem obgotowane lub uduszone), wykorzystujemy jako farsz do pierogów i naleśników. Nadmiar marynujemy albo mrozimy.

Zaletą kurek jest ich delikatny aromat, to dzięki temu stały się jednymi z najpopularniejszych w Polsce grzybów. Lubimy je także dlatego, że nie robaczywieją i są trwałe - te zalety sprawiają, że kurki bywają porównywane nawet do borowików!

Czy można je polecić osobom odchudzającym się? Tak, bo te grzyby są niskokaloryczne, a 100 g surowych kurek zawiera tylko 32 kcal.

Kurki (pieprznik jadalny) nie dla dzieci

Kurki, podobnie jak inne grzyby są ciężkostrawne. Jest to spowodowane dużą zawartością chityny - odmiany błonnika, który sprawia, że grzyb jest sztywny i trudny do strawienia przez układ pokarmowy.

Dlatego nie poleca się jedzenia kurek na krótko przed snem. Warto też po zjedzeniu potrawy z kurkami napić się naparu z dziurawca lub mięty – wspomoże on wydzielanie żółci i przyspieszy trawienie.

Z tych samych powodów kurek nie powinny jeść także dzieci, osoby starsze i mające problemy z trawieniem oraz uczuleni na grzyby.