Wzmacnia odporność, wspiera serce i chroni przed rakiem. Ta odmiana cebuli to skarb
Cebuli nie brakuje w żadnej kuchni. Dodaje smaku i aromatu potrawom, a do tego ma wiele dobroczynnych właściwości dla zdrowia. Warto częściej sięgać po jej czerwoną odmianę, by zadbać o serce, wzmocnić odporność oraz obniżyć poziom „złego” cholesterolu. Na co jeszcze pomaga czerwona cebula?
Biała cebula to „must have” w kuchni. Jej charakterystyczny i ostry smak dodaje wyrazistości potrawom, a liczne warstwy zawierają cenne składniki odżywcze. Okazuje się jednak, że czerwona odmiana tego warzywa została okrzyknięta jednym z najzdrowszych warzyw na świecie. Coraz częściej gości w naszych jadłospisach i bardzo dobrze!
Czerwona cebula to prawdziwa skarbnica zdrowia
Co do tego, że czerwona cebula jest pyszna, nie ma wątpliwości. Dodatkowo kryje w sobie wiele dobroci, które mają zbawienny wpływ na zdrowie. Znajduje się w niej konkretna dawka kwasu askorbinowego, witaminy E oraz szereg witamin z grupy B. Jej moc stanowi „tajemniczy” składnik tzw. kwercetyna, która odpowiada za jej ciemnoczerwony kolor. Kanadyjscy badacze z University of Guelph odkryli, że ten przeciwutleniacz wykazuje nie tylko działanie przeciwalergiczne, ale także ma zdolność zmniejszania komórek nowotworowych i tym samym hamuje rozwój choroby.
Co więcej, czerwona cebula bogata jest w beta-karoten i allicynę, która odpowiada za działanie antybakteryjne i przeciwgrzybicze. Łagodzi też stany zapalne w organizmie i chroni komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.
Zawarte w niej związki siarki mają właściwości antybakteryjne oraz przeciwbakteryjne. Dlatego też nasze babcie stosowały syrop z cebuli jako skuteczny, domowy środek na pierwsze oznaki przeziębienia.
Czerwona cebula wspiera też pracę serca. Dzięki zawartości antocyjanów wspomaga regulację ciśnienia krwi oraz obniża poziom cholesterolu, zwłaszcza frakcji „złego” cholesterolu (LDL).
Czerwona cebula na wzmocnienie serca
Naukowo potwierdzono, że to cenne warzywo pomocne jest w kontrolowaniu dyslipidemii, czyli stanu, który może prowadzić do incydentów sercowo-naczyniowych. Warto też podkreślić, że czerwona cebula zasobna jest w prebiotyki tzw. fruktooligosacharydy, które stymulują wzrost korzystnych bakterii w okrężnicy i poprawiają trawienie.
Czerwona cebula zachwyca nie tylko wyjątkowym smakiem, ale także bogactwem składników odżywczych. Warto ją włączyć na stałe do menu!
Polecany artykuł: