Ta zupa to hit na odporność. Działa jak syrop z cebuli
Ma zalety obrzydliwego, od lat modnego syropu, a smakuje wybornie. Tak przynajmniej twierdzą rozkochani w niej Francuzi, którym przecież sztuka kulinarna niestraszna. Przepis na zupę, którą wybierają nie tylko w sezonie infekcji, jest bardzo prosty. Spróbuj i ulżyj sobie nawet wtedy, gdy już choróbsko cię dopadło.
Nim stwierdzisz, że nie lubisz zupy cebulowej, najpierw to sprawdź. Wiele osób z góry zakłada, że im nie posmakuje, bo kierują się doświadczeniami ze świeżym lub smażonym warzywem w ciężkostrawnych daniach. Tymczasem cebula w zupie ma łagodny, słodkawy, aromatyczny smak, który często odpowiada nawet dzieciom. A jak działa? Rozgrzewa, wzmacnia i pobudza.
Rosół i zupa cebulowa na przeziębienie
Podstawą zupy cebulowej, podobnie jak innych, jest bulion/rosół. Do wywaru dodajesz odpowiednio przygotowaną cebulę i to ona jest niewątpliwym atutem tej zupy, ale nie zapominaj, że sam rosół to już niezły sojusznik podczas infekcji.
Chociaż rosół nie ma udowodnionego działania przeciwwirusowego, z pewnością przyspiesza powrót do zdrowia. Pomaga też pozbyć się zalegającej wydzieliny z oskrzeli oraz płuc i usprawnia pracę śluzówki nosa. Parujący bulion to skuteczny inhalator i są badania, które to potwierdzają.
zdecydowanie więcej na ten temat: Babcie wiedziały najlepiej. Naukowcy potwierdzają - to znakomity lek na przeziębienie
A jak do rosołu dodasz cebulę? Efekt zostaje spotęgowany.
Cebula i odporność
Cebula, niezależnie od koloru, zaliczana jest do warzyw białych, tradycyjnie uznanych sojuszników odporności. Dzięki związkom siarkowym działa przeciwzapalnie, ale nie tylko. Substancje te utrudniają osadzanie się cholesterolu w naczyniach krwionośnych, a w efekcie usprawniają krążenie, zapobiegają nadciśnieniu i miażdżycy.
Jeśli wrzucisz do zupy cebulowej coś nie do końca zdrowego, prawdopodobnie tym razem ujdzie ci to na sucho, a cholesterol się nie osadzi w ściankach naczyń krwionośnych.
Cebula jest cennym prebiotykiem. Zawiera fruktany, cukry, które uwielbiają dobre bakterie jelitowe. Zatem, gdy dostarczasz im paliwo, bezcennych probiotyków wspierających układ immunologiczny, przybywa.
W cebuli jest też trochę kwasu foliowego, wapnia czy błonnika. Wszystkie te substancje przydadzą ci się nie tylko zimą.
Prosty przepis na zupę cebulową
Z pewnością zupa, którą przygotujesz, będzie smaczniejsza od modnego syropu z cebuli. Może nie działa tak mocno, jak koncentrat w formie syropu, ale jeśli zjesz sporą porcję, nabierzesz sił, poczujesz się lepiej i złagodzisz objawy infekcji, w tym uciążliwy kaszel.
Rozważ dodanie do zupy cebulowej czosnku, bo wraz z cebulą to dobry tandem przeciwprzeziębieniowy, a smakowo uzupełniają się znakomicie.
Przepisów na zupę cebulową jest zatrzęsienie. Wielu Francuzów nie wyobraża jej sobie bez bagietki, żółtego sera i wina. ta, która ma ci służyć jako środek wspierający odporność, ale też pomagający wrócić do formy, może mieć zdecydowanie mniej złożony skład.
Cebulę uduś na oliwie lub maśle razem ze szczyptą kurkumy. Dodaj do wywaru. Gotuj około 20 minut, przypraw i zmiksuj. Gotowe na zdrowie.