Wzmacniają organizm i świetnie smakują. Przygotowując wiosenne menu nie żałuj sobie tych liści

2024-05-16 11:41

To warzywo to jeszcze do niedawna był synonim... niesmacznego jedzenia, ale szczęśliwie współcześnie ma coraz więcej zwolenników, doceniających i prozdrowotne właściwości, i smakową nutę. Choć o szpinaku powiedziano już wiele, zawsze można powiedzieć coś nowego. Dziś zweryfikujemy, czym jest "baby szpinak", czy to inna odmiana, czy ma inne zalety, a może inaczej smakuje? Sprawdzamy.

Wzmacniają organizm i świetnie smakują. Przygotowując wiosenne menu nie żałuj sobie tych liści
Autor: GettyImages Wzmacniają organizm i świetnie smakują. Przygotowując wiosenne menu nie żałuj sobie tych liści

Dodaj zdrowia do sałatek, kanapek i makaronów

Chociaż stereotypowo uchodzi za synonim niesmacznego jedzenia, w rzeczywistości szpinak to bardzo cenny posiłek, który służy zdrowiu i – wbrew obiegowym opiniom – całkiem dobrze smakuje.

Szpinak można serwować jako składnik sałatek, dodawać do mięs, makaronów, używać jako farszu do krokietów czy pierogów, kłaść na kanapki i dorzucać do smoothie. Uniwersalne możliwości stosowania szpinaku to jego niewątpliwe atuty.

SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?

Tzw. baby szpinak, który widujemy w sklepach, to również cenny dodatek do codziennego menu. Czym różni się baby szpinak od „dorosłego”?

Szpinak - zalety, właściwości, działanie 

Zacznijmy od małej powtórki na temat zalet szpinaku, który wspiera serce, zwalcza anemię, pomaga uporać się z dolegliwościami pokarmowymi czy problemami z układem moczowym. Szpinak to bogate źródło m.in. flawonoidów, karotenoidów, polifenoli.

Uważa się, że dzięki ich obecności szpinak ma właściwości przeciwutleniające, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, a także przeciwzapalne. Sugeruje się też, że dieta obfita w szpinak, może zmniejszać ryzyko rozwoju niektórych nowotworów, a także stanowi element profilaktyki w kontekście chorób neurodegeneracyjnych.

Szpinak - kalorie, witaminy, substancje odżywcze

Szpinak jest niskokaloryczny – ma zaledwie 17 kalorii w 100 g. W tej samej ilości szpinaku znajdziemy 2 g błonnika. W liściach szpinaku kryje się wiele cennych witamin, jak witamina A, witamina C, witamina E, witamina K, która jest bardzo istotna dla prawidłowego krzepnięcia krwi. Szpinak zawiera też szereg minerałów, takich jak cynk, magnez, potas czy żelazo. Indeks glikemiczny szpinaku wynosi 32.

Baby szpinak - czym się różni od zwykłego? 

Szpinak tzw. baby to młody szpinak, zbierany we wcześniejszej fazie rozwoju. Takie liście są delikatniejsze w smaku, mają też nieco inną, również delikatniejszą strukturę. Można serwować te liście na surowo, do kanapek czy sałatek, ale również można je podawać na ciepło – smażone na patelni czy gotowane w zupie.

Młode liście szpinaku nie tylko delikatniej smakują, ale również zawierają więcej witamin i substancji odżywczych. Dlatego widząc w sklepie „baby szpinak”, nie zastanawiajcie się dłużej, czym się różni od zwykłego szpinaku, ale śmiało sięgajcie po te świeże liście, z korzyścią dla zdrowia i dla podniebienia.

Szpinak - przeciwwskazania 

Szpinak, jak każda potrawa, niestety nie wszystkim służy. Z uwagi na zawartość szczawianów, odradza się szpinak pacjentom z dną moczanową, kamicą nerkową, zaburzeniami krzepnięcia wymagającymi zażywania na stałe preparatów rozrzedzających krew na bazie warfaryny.

Szpinak odradza się też pacjentom z chorobami tarczycy, ponieważ może upośledzać wchłanianie jodu. Szpinak może również uczulać, ze względu na zawartość histamin, powodując m.in. objawy skórne, jak świąd i wysypka lub dolegliwości pokarmowe.