Wzmocnij ciało i umysł, zadbaj o skórę. Najlepszy miód pod słońcem?

2025-05-13 15:03

Miód gryczany smakuje wybornie, chociaż zazwyczaj nie lubią go dzieci. Nie daj się prosić: weź go na kanapkę, do naleśnika, dodaj do przestudzonej herbaty, a nawet do gulaszu. Zdania co do tego, który miód jest najzdrowszy, ale akurat ten znajduje wielu zwolenników. Ceniony jest głównie za szlachetność i wyjątkowość.

Wzmocnij ciało i umysł, wygraj z przeziębieniem. Najlepszy pod słońcem miód gryczany
Autor: GettyImages

Miód gryczany zasługuje na honorowe miejsce nie tylko w twojej spiżarni, ale też w domowej apteczce i kosmetyczce. Podobnie, jak większość miodów, ten z gryki uchodzi za jeden z najzdrowszych pokarmów stworzonych przez naturę.

Pszczoły wyprodukują go dopiero w wakacje, ale tym możesz się cieszyć jego smakiem cały rok. Pytanie, czy ci podejdzie. To jeden z tych produktów, które albo się kocha całym sercem od pierwszego spróbowania, albo wręcz przeciwnie.

Poradnik Zdrowie - Zdrowotne właściwości miodu

Jak smakuje miód gryczany?

Miód gryczany to zdecydowanie produkt dla smakoszy, ale raczej dorosłych. Ten dar pszczół, który powstaje z nektaru białych, różowych i czerwonych kwiatów gryki, ma niepowtarzalny smak. Wprawdzie dominują w nim akcenty słodkie, ale zarazem są ostre, lekko piekące.

Dzieci wolą miody akacjowe, rzepakowe bądź wielokwiatowe. Ostry, intensywny zapach już może je zniechęcać.

Smak gryczanego miodu jest nieco ziołowy, korzenny, karmelowy. Dlatego dobrze komponuje się nie tylko z deserami, ale też z pieczonym mięsem i gulaszem, wzbogaca sosy i nalewki.

Ten miód to znakomity zamiennik białego cukru, chociaż niewątpliwie nie jest produktem niskokalorycznym. 

Wartości odżywcze miodu gryczanego

Bogaty w rutynę, żelazo, witaminy i inne cenne składniki, miód gryczany zasługuje, by zaprosić go na stół. Nie należy jednak przekraczać dawki 3 łyżeczki dziennie, nawet jeśli ograniczasz inne cukry.

Uwaga, żelazo w miodach jest dobrze przyswajane przez nasz organizm. Rutyna w miodzie to zaskoczenie - jest niedostępna w innych miodach nektarowych, a twoje naczynia krwionośne ją kochają. Miód gryczany zawiera też sporo potasu, fosforu, manganu czy cynku.

Jest też dobrym źródłem witamin z grupy B, witaminy C, zawiera też cenne enzymy.

To niewątpliwie produkt wysokokaloryczny - w 100 gramach produktu jest aż 340 kcal. Nikt jednak nie zaleca objadania się miodem, a stosowany w umiarze jest świetnym źródłem pożywnych węglowodanów, dopuszczalnym również w diecie dla diabetyków.

Dla przeziębionych, na wzmocnienie, dla serca. Wybierz najlepszy miód [PRZEGLĄD]

Miód gryczany - właściwości prozdrowotne

Miód gryczany polecany jest rekonwalescentom i sportowcom oraz wszystkim osobom osłabionym. Poprawia kondycję i koncentrację. Dodaje energii i sił, poprawia nastrój.

Gryczany miód to popularny składnik wielu naturalnych kosmetyków, jak peelingi, maści i maseczki. Znany ze swoich silnych właściwości przeciwzapalnych i antybakteryjnych, działa gojąco na skórę, wzmacnia też włosy.

Poradnik Zdrowie Google News