Wspomaga pracę nerek, leczy anemię, wzmacnia. Polacy wciąż od niego stronią

2024-02-07 10:12

Ziołomiód to nie jest, jak się często sądzi, po prostu miód z dodatkiem ziół czy miód z nektaru ziołowego. To efekt niezwykłej współpracy pszczoły i człowieka. Ten ma unikalne, bezcenne właściwości.

Wspomaga pracę nerek, leczy anemię, wzmacnia. Polacy wciąż od niego stronią
Autor: Getty Images Wspomaga pracę nerek, leczy anemię, wzmacnia. Polacy wciąż od niego stronią

Nie wszystkie rośliny wytwarzają odpowiedni nektar, który nadaje się na źródło miodu. Zarazem trudno z nich tak po prostu zrezygnować pszczelarzom, gdy tandem: miód-zioło wydaje się potencjalnie kuszący. Nie na takie dylematy człowiek znalazł sposób i przyszedł sobie oraz naturze z pomocą. W tzw. okresie bezpożytkowym (gdy nic nie kwitnie) zaserwował pszczołom zdrową, wzmacniającą pożywkę ziołową. Obie strony mają z tego zysk.

Miód - jakie są jego rodzaje? Właściwości miodów

Ziołomiód - co to takiego

To pszczelarz wytwarza ziołowy syrop, a pszczoły go jedynie przetwarzają. Zatem: produkt końcowy to niewątpliwie dzieło naszych małych przyjaciółek, ale nie można twierdzić, że to produkt przez nie przygotowywany od początku do końca.

Jakie to ma znaczenie? Umiarkowane. Pszczoły wzbogacają ziołowy napar o swoje enzymy oraz dodatkowy nektar. 

Ziołomiód powstaje zwykle na bazie roślin, które nie są miododajne i nie mogłyby w naturalny sposób służyć pszczołom do produkcji miodu.

Ziołomiody - niewątpliwie superfoods

Ziołomiody niewątpliwie należą do zdrowej żywności. Oczywiście, spożywane z umiarem, ale w nadmiarze to nawet czysta woda szkodzi.

Spożywanie ziołomiodów wzmacnia naturalne mechanizmy obronne organizmu i wspomaga leczenie wielu chorób.

Ziołomiody, podobnie jak miody tradycyjne, wykazują działanie antymikrobiologiczne. Udowodniono ich bakteriobójcze działanie na Gram-dodatnie oraz Gram-ujemne bakterie patogenne. Zawartość substancji bioaktywnych w ziołomiodach warunkuje ich wysoki potencjał antyoksydacyjny.

Badacze wskazują również na dodatkowe zalety, których nie mają miody naturalne: czyli obecność polifenoli.

Trudno zrozumieć, dlaczego, mimo licznych właściwości prozdrowotnych, ziołomiody nie są produktem popularnym na polskim rynku.

Ziołomiód pokrzywowy - dlaczego warto go jeść

Lawendowy, sosnowy, głogowy, rumiankowy - o tych ziołomiodach mówi się dość często w kontekście zdrowia. Niewątpliwie znakomity jest też ziołomiód pokrzywowy.

Ten ziołomiód wspomaga pracę nerek, a z nimi wielu Polaków ma prawdziwy kłopot. Wykazuje działanie moczopędne, wspomaga leczenie anemii i wzmacnia organizm.

Oczywiście, anemia jest chorobą, której leczenie wymaga nadzoru lekarza i diagnostycznej kontroli, ale niewątpliwie z pomocą ziołomiodu można wrócić do zdrowia szybciej i z przyjemnością.