Zakazany dodatek, nigdy nie dodawaj do żurku. Twoje serce go nie znosi

2024-03-24 10:02

Już za chwilę na polskich stołach zagości żurek. Choć smaczny, to z pewnością nie należy do potraw niskokalorycznych. Wszystko przez składniki, jakie potrzebne są do przygotowania zupy. A te mogą negatywnie wpływać na zdrowie.

Zakazany dodatek, nigdy nie dodawaj do żurku. Twoje serce go nie znosi
Autor: Getty Images Zakazany dodatek, nigdy nie dodawaj do żurku. Twoje serce go nie znosi

Staropolski żurek robi wrażenie nie tylko na kubkach smakowych, ale już samym wyglądem. Podany w chlebie, pełen aromatycznych przypraw i dodatków - sprawia, że aż chce się go spróbować. Wiele osób nie wyobraża sobie świąt bez tradycyjnych potraw, a te choć smaczne, nie zawsze są zdrowe. Jest jednak szczególny dodatek, który wiele osób dodaje do żurku, choć może szkodzić.

Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?

Zwiększa ryzyko chorób przewlekłych

Podstawa żurku to mięsny wywar, a ten przygotowywany jest na bazie przetworzonego mięsa takiego jak kiełbasa i boczek. Liczne badania naukowe wykazują związek pomiędzy tym rodzajem mięsa a różnymi nowotworami, chorobami serca i cukrzycą.

Eksperci z Harvard University ostrzegają: "im wyższe spożycie przetworzonego mięsa, tym większe ryzyko chorób przewlekłych i zgonu". Dlatego w trosce o swoje zdrowie do przygotowania żurku, warto wykorzystać mięso ze sprawdzonych źródeł, które nie zawiera w sobie szkodliwych dodatków.

Do przygotowania tej świątecznej potrawy wykorzystuje się także śmietanę i mąkę pszenną. Śmietana, szczególnie ta bogata w duże ilości tłuszczu, może przemycać dodatkowe kalorie, których - ze względu na duże ilości mięsa - w żurku nie brakuje.

Z kolei mąka pszenna jest praktycznie pozbawiona ważnych składników mineralnych. Ma również wysoki indeks glikemiczny. To z kolei może wpływać na wahania poziomu cukru we krwi.

Zakazany dodatek do żurku

Jednak istnieje jeszcze inny dodatek, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie żurku. Co gorsza – potrafi go dodawać do każdej potrawy. Chodzi o gotowe przyprawy do dań pełne sodu i konserwantów.

Już sam nadmiar soli w diecie negatywnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy, a choroby z nim związane takie jak zawał serca czy udar mózgu, już od wielu lat stanowią główne przyczyny zgonów nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Co więcej, gotowe przyprawy do dań mogą być źródłem szkodliwych dla zdrowia związków.

Często poza ogromnymi ilościami soli, znajdują się w nich barwniki, konserwanty i wzmacniacze smaku. W składzie tego typu produktów znajdują się substancje potencjalnie szkodliwe dla zdrowia. Takie jak chociażby glutaminian sodu.

Nadmierne spożywanie glutaminianu sodu może powodować zdrowotne problemy takie jak nadmierna potliwość, kołatanie serca, zawroty głowy i ból w klatce piersiowej.