Zakwas z buraków czyli kiszony barszcz na wzmocnienie. Przepis na zakwas buraczany
Zakwas z buraków, nazywany również zakwasem buraczanym lub kiszonym barszczem, można kupić gotowy, ale najlepiej przygotować go w domu. Warto - gdyż, podobnie jak każdej kiszonki, właściwości zakwasu z buraków są naprawdę imponujące. To bomba witaminowo-mineralna, świetne źródło łatwo przyswajalnego żelaza i probiotyków. Trudno znaleźć drugi napój, który tak szybko i skutecznie jak zakwas buraczany wzmacniałby organizm. Przepis na zakwas z buraków nie jest skomplikowany i może go wykonać każdy.
Spis treści
- Zakwas z buraków - co to takiego?
- Zakwas z buraków - właściwości odżywcze
- Właściwości lecznicze zakwasu z buraków
- Zakwas z buraków - przepis
- Zakwas buraczany - przeciwwskazania
Zakwas z buraków - co to takiego?
Zakwas z buraków określany jest jako kiszony barszcz i zakwas buraczany, ale równie często mówi się na niego "napój mocy". Wiele osób jego smak pamięta z dzieciństwa - i nic dziwnego: przez lata był to ulubiony "babciny" sposób na naturalne wzmacnianie odporności. Przyjmowano go przez cały rok - po to, by "wzmocnić krew", a także profilaktycznie i w razie pierwszych objawów infekcji.
Nie myl jednak zakwasu z buraków z sokiem z buraków. Oba napoje mają zbliżony kolor, jednak inne właściwości - w dodatku sok z buraków może powodować pewne skutki uboczne, w tym silny rozstrój żołądka, których nie daje zakwas z buraków.
Zakwas z buraków do picia - jak wygląda?
Zakwas z buraków do picia ma głęboki, ciemnoczerwony kolor i jest nieprzezroczysty.
Zakwas z buraków - właściwości odżywcze
Zakwas z buraków ma szereg właściwości odżywczych. Jest źródłem cennych witamin i składników mineralnych, w tym łatwo przyswajalnego żelaza, a także betaniny (antyutleniacz), związków antocyjanowych, kwasu mlekowego i probiotyków.
Właściwości lecznicze zakwasu z buraków
Zakwas buraczany:
- poprawia parametry krwi - warto go więc pić np. przy niedokrwistości
- wspiera odporność
- skraca czas trwania infekcji - w tym przeziębienia
- przyspiesza rekonwalescencję po chorobie
- dodaje energii i poprawia koncentrację
- wzmacnia wydolność organizmu
- wspiera pracę nerek i wątroby
- wspomaga trawienie i reguluje metabolizm
- reguluje poziom cholesterolu i przeciwdziała zwapnieniom naczyń krwionośnych
- pomaga regulować ciśnienie krwi.
Zakwas z buraków - przepis
Jak zrobić zakwas buraczany? Wbrew pozorom - nie jest to wcale trudne. Warto jednak pamiętać, że - jak w przypadku każdej kiszonki - finalny produkt otrzymamy dopiero po kilku dniach.
Zakwas buraczany - przepis:
Składniki:
- 2 kg buraków
- 2-3 główki czosnku
- liście laurowe i ziele angielskie, opcjonalnie pieprz, goździki
- 2-3 litry przegotowanej, chłodnej wody
- 2-3 łyżki soli
- naczynie na zakwas - szklane lub kamionkowe (nie metalowe)
Przygotowanie:
- umyj buraki i obierz je ze skórki
- pokrój w grube plastry
- układaj je w wyparzonym i wytartym dużym słoju lub kamionce warstwami, na zmianę z obranym i przekrojonym na pół lub zgniecionym czosnkiem i przyprawami (tak by były między burakami, a nie na wierzchu)
- wymieszaj wodę z solą i zalej buraki wodą w taki sposób, by całkowicie je przykryła
- szczelnie zamknij naczynie i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni (zwykle około 5-7).
- gotowy zakwas przelej do czystych butelek lub słoiczków i przechowuj w lodówce. Buraki możesz wykorzystać do sałatek lub surówek.
Zakwas buraczany - przeciwwskazania
Mimo, że zakwas z buraków ma cenne właściwości prozdrowotne, nie należy z nim przesadzać. Można pić go codziennie, ale w niewielkiej ilości - jedną porcję w ilości pół szklanki lub szklankę zakwasu co dwa dni.
Przeciwwskazaniem do picia zakwasu z buraków jest cukrzyca - pod jego wpływem może dojść do gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Zakwasu z buraków nie powinny pić również osoby z kamicą nerkową oraz mające reumatyzm.