Użyj tego zamiast zwykłego mleka. Wzmocni serce, zbije wagę
Poranek bez kawy? Niemożliwe! Jeśli kawa z mlekiem to obowiązkowa pozycja w twoim menu, warto rozważyć zamienniki mleka, które sprawią, że codzienny rytuał stanie się równieź źródłem zdrowia. Jakie mleko roślinne jest szczególnie zdrowe, a przy tym smaczne? Sprawdź ten zamiennik mleka i przekonaj się o jego cennych właściwościach.

Spis treści
- Mleko do kawy. Czy alternatywy dają radę?
- Jak smakuje mleko migdałowe?
- 8 zdrowotnych korzyści z picia złotego mleka
- Mleko migdałowe - czy warto? Korzyści zdrowotne
- Mleko migdałowe - witaminy i minerały
- Mleko migdałowe dla osób z nietolerancją laktozy
Mleko do kawy. Czy alternatywy dają radę?
Jeśli chcemy, by nasza filiżanka kawy była zdrowsza, wcale nie musimy od razu rezygnować z mleka. Warto jednak rozważyć zmianę zwykłego mleka na mleko migdałowe. Będzie one idealną alternatywą. I nie chodzi wyłącznie o smak naszego napoju. Mleko migdałowe ma całą gamę korzyści zdrowotnych.
Samo w sobie mleko migdałowe jest roślinną opcją wytwarzaną poprzez zmieszanie migdałów z wodą i odcedzenie. Powstały płyn ma gładką i kremową konsystencję z lekkim orzechowym posmakiem. Może być on lekko gorzki bądź lekko słodki w zależności od tego czy dodamy do niego cukier, czy nie.
Jak smakuje mleko migdałowe?
Choć mleko migdałowe nie smakuje dokładnie tak, jak zwykłe, to zyskało wielu zwolenników na całym świecie. Warto jednak wiedzieć, że w swojej podstawowej postaci może mu brakować niektórych składników odżywczych, jakie możemy znaleźć w krowim mleku.
Na szczęście jednak wielu producentów wzbogaca swoją roślinną alternatywę w witaminy i minerały, by zmniejszyć ryzyko niedoboru.
Warto zaznaczyć, że według analizy przeprowadzonej w 2023 roku przez Amerykańskie Towarzystwo Żywienia, wyłącznie 12 proc. produktów będących zamiennikiem mleka zawiera porównywalne ilości witaminy D, białka i wapnia do mleka krowiego.
8 zdrowotnych korzyści z picia złotego mleka
Mleko migdałowe - czy warto? Korzyści zdrowotne
Włączenie mleka migdałowego do swojej diety ma jednak sporo zalet. Niesłodzona wersja tego napoju roślinnego jest pełna przeciwutleniaczy. Na przykład, według National Instituses of Health wyjątkową cechą mleka migdałowego jest fakt, że ma ono pełno witaminy E, która jest cennym składnikiem odżywczym o właściwościach przeciwutleniających.
Polecany artykuł:
Mleko migdałowe - witaminy i minerały
Okazuje się, że szklanka mleka migdałowego zawiera 8,1 miligrama tej witaminy, co stanowi około połowy dziennej dawki.
Co więcej, witamina E ma ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego i procesach metabolicznych. Mleko migdałowe jest również pełne witamin z grupy B, potasu, wapnia, magnezu i żelaza.
Niesłodzone mleko migdałowe ma również bardzo niską zawartość kalorii. Jedna porcja zawiera ich około 37.
Oznacza to, że opieranie się na niesłodzonym mleku migdałowym może pomóc nam zrzucić wagę. Co więcej, ten napój zawiera również tłuszcze jednonasycone, które wiążą się z utratą kilogramów i utrzymaniem zdrowej wagi.

Mleko migdałowe dla osób z nietolerancją laktozy
Warto również zaznaczyć, że mleko migdałowe będzie idealną opcją dla osób z nietolerancją laktozy. Ten napój nie powoduje żadnych problemów trawiennych, tak jak to jest w przypadku mleka krowiego.
Co więcej, mleko migdałowe ma właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że może chronić komórki naszego organizmu przed stresem oksydacyjnym i przedwczesnym starzeniem.