Zapewnia młody wygląd, wspiera serce. Ekspert wskazuje warzywo-cud
Składnik, który często ląduje w sałatkach lub na kanapkach, może zapewnić młody wygląd - zdradza znany brytyjski ekspert dr Michael Mosley. Sprawdź, czy masz go w swojej lodówce.
Niemal każdy z nas wie, że przestrzeganie zasad zdrowej i zbilansowanej diety, nawyk regularnego jedzenia pięciu posiłków dziennie oraz dostarczanie wystarczającej dawki składników odżywczych mają dobroczynny wpływ zarówno na zdrowie fizyczne, jak i psychiczne.
Ale czy wiecie, że niektóre produkty spożywcze, które przechowujemy w lodówce, mogą pomóc nam zachować młody wygląd? Niewątpliwie owoce i warzywa są nieocenionym źródłem witamin i minerałów, a niektóre z nich wnoszą swój wkład w ochronne działanie skóry.
Produkt, który pomoże zachować młody wygląd
Znany brytyjski ekspert dr Michael Mosley, który jest z wykształcenia lekarzem i autorem wielu książek m.in. „Jelita wiedzą lepiej”, wskazał, że pomidor, będący popularnym składnikiem rozmaitych sałatek, pozwala zachować młodzieńczy blask. Zaznacza też, że ze względu na zawartość likopenu wspiera serce, a także w regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym.
Jak wyjaśnił ekspert w podcaście „Just One Thing”, włączając pomidory do codziennego jadłospisu, można w szybki i łatwy sposób zadbać o młodszy wygląd. Dlatego, że bogate są m.in. w witaminę C, potas, kwas foliowy oraz wcześniej wspomniany likopen tzw. barwnik karotenoidowy, które nadaje im charakterystyczny, czerwony kolor.
Badacze twierdzą, że ta substancja „może potencjalnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka i sprawić, że skóra będzie wyglądać młodziej”. Ponadto likopen jako jeden z najsilniejszych antyoksydantów pomaga zwalczać wolne rodniki w organizmie, czyli niebezpieczne cząsteczki, które mogą atakować i uszkadzać komórki oraz przyspieszać starzenie się organizmu.
Wpływ pomidorów na wygląd skóry. Warto je jeść?
Dr Mosley podkreślił, że poddanie pomidorów odpowiedniej obróbce termicznej wydobywa z nich maksimum likopenu. Dzieje się tak, ponieważ ciepło „rozbija grube ściany komórkowe pomidora” i sprawia, że ta substancja jest bardziej dostępna dla naszego organizmu. Zdaniem eksperta spożywanie pomidorów gotowanych niesie za sobą znacznie więcej korzyści dla zdrowia niż tych surowo.
Zwrócił też uwagę, że pomidory mogą zwiększać poziom kolagenu, co z kolei ma zbawienny wpływ na wygląd skóry. – W jednym badaniu osoby, które każdego dnia przez 10 miesięcy spożywały mieszankę z około 40 g koncentratu pomidorowego i oliwy z oliwek były o 40 proc. mniej narażone na oparzenia słoneczne – tłumaczy dr Mosley.
Jak dodał, ta mikstura, co potwierdzono w innej analizie, nie tylko może chronić komórki skóry przed uszkodzeniem, ale także zwiększać poziom prokolagenu (prekursora kolagenu), czyli cząsteczki, która może sprawić, że skóra będzie wyglądać młodziej.