W tej wiosce ludzie z łatwością osiągają 100 lat. Cały sekret tkwi w jednej rzeczy
Jest kilka miejsc na świecie z najwyższym odsetkiem stulatków. Okazuje się, że dożywają oni sędziwego wieku w zdrowiu… dzięki diecie. Mieszkańcy wioski, mieszczącej się na japońskiej wyspie Okinawa, nie wyobrażają sobie jadłospisu bez tego składnika. Naukowcy nie mają wątpliwości. Co jeść, by dożyć 100 lat? Oto dieta stulatków.
Oazy długowieczności określa się terminem „blue zones”, to miejsca, w których można spotkać wielu stulatków i superstulatków. Za takie miejsce, gdzie długość życia jest znacznie wyższa niż przeciętna, uznaje się m.in. wioskę Ogimi, która położona jest wyspie Okinawa na południu Japonii. Sekret ich długowieczności kryje się w stylu życia, a dokładniej w tym, co jedzą na co dzień. Badacze wzięli pod lupę dietę stulatków.
Dieta stulatków z Okinawy. Tak dożywają setki
Jadłospis długowieczności z Okinawy obfituje przede wszystkim w ryby, soję, wodorosty, ryż i zielone warzywa. Spożywają zatem dużo produktów zasobnych w przeciwutleniacze oraz znacząco ograniczają spożycie cukru.
Zdaniem badaczy mogą cieszyć się tak pięknym, długim wiekiem, ponieważ ich menu obejmuje duże ilości jednego z najważniejszych aminokwasów. To jest l-seryna, która ma dobroczynny wpływ na pamięć, koncentrację oraz logiczne myślenie. Spełnia on wiele istotnych funkcji w organizmie, np. wspomaga proces trawienia białek, wzmacnia odporność czy wykazuje działanie przeciwzmarszczkowe.
W innych analizach naukowcy znaleziono dowody na to, że l-seryna wykazuje działanie neuroprotekcyjne. Regularne przyjmowanie tego związku może spowolnić rozwój choroby Parkinsona oraz zgodnie z ustaleniami naukowymi może być wykorzystywana w leczeniu schizofrenii i zaburzeń funkcji poznawczych. Co więcej, ten aminokwas może przeciwdziałać zmęczeniu, łagodzić dolegliwości bólowe, poprawiać nastrój oraz zwiększać jakość snu.
Zdrowa dieta. Co jeść, by dożyć 100 lat?
To właśnie l-seryna jest sekretnym składnikiem diety ludności zamieszkującej japońską wioskę Ogimi. Wyliczono nawet, że tamtejsze kobiety jedzą ponad 8 g tego składnika dziennie.
Po co zatem sięgać, by dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę tego aminokwasu? L-seryna występuje naturalnie w wielu produktach. Największe jej pokłady można znaleźć m.in. w:
- rybach,
- soi,
- jajkach,
- zielono-niebiskich algach (inaczej spirulinie),
- serach (cheddar, mozzarella, parmezan),
- pistacjach,
- orzeszkach ziemnych,
- pestkach dyni,
- fasoli,
- wołowinie,
- kurczaku.