Zapobiega cukrzycy i miażdżycy, ma mnóstwo witamin. Polacy na "boski owoc" muszą poczekać
Kaki, często zwane persymoną (od greckiego słowa oznaczającego "boski owoc"), kryje w sobie wiele korzyści zdrowotnych. To owoc, który nie tylko wyśmienicie smakuje, ale również jest zbawieniem dla naszego organizmu. Na co jest dobre kaki?
Owoc kaki, znany również jako hurma czy persymona, urzeka niepowtarzalnym smakiem i soczystością, będąc jednocześnie bogatym źródłem ważnych witamin. Przekonaj się, jakie korzyści zdrowotne niesie ze sobą ta słodka przekąska.
Kaki, pochodzące z drzewa hurma, rośnie głównie w Azji, ale uprawiane jest także w krajach takich jak Grecja, Włochy czy Hiszpania. Hurma, nazywana "drzewem siedmiu cnót", owocuje późną jesienią i zimą.
Owoce kaki mogą przyjmować różne kształty i rozmiary, począwszy od małych jak moneta, a skończywszy na większych odmianach przypominających dorodne grejpfruty. Najsmaczniejsze są owoce miękkie, o ciemnej skórce, którą łatwo zdjąć, ujawniając słodki, intensywnie pomarańczowy miąższ, ale kaki można też jeść ze skórką.
Na co jest dobre kaki?
Kaki jest bogate w:
- silne przeciwutleniacze, takie jak antocyjany, beta-karoten, flawonoidy, kwas garbnikowy i witamina C, które pomagają w ochronie przed wolnymi rodnikami – szczególnie korzystne jest to dla serca i naczyń krwionośnych, ponieważ pomagają obniżać poziom cholesterolu LDL
- kemferol i kwercetynę – dzięki ich zawartości kaki może również redukować stany zapalne, w tym te w naczyniach krwionośnych, co pomaga w ich ochronie przed uszkodzeniami
- beta-karoten i błonnik, dzięki którym kaki pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu glukozy we krwi, chroniąc przed nagłymi skokami cukru i ryzykiem cukrzycy.
Owoc "drzewa siedmiu cnót" może także korzystnie wpływać na pracę układu pokarmowego, pomagając w zwalczaniu problemów z trawieniem. Dzięki błonnikowi pomaga w zapobieganiu i leczeniu zaparć. Wystarczy spożywać jedno kaki dziennie, aby zauważyć znaczną poprawę funkcjonowania jelit.
Kaki warto uwzględnić w codziennej diecie ze względu na korzyści dla wzroku, ponieważ dostarcza około 70% dziennego zapotrzebowania na witaminę A.
Ponadto jest także korzystne dla zdrowia skóry, ponieważ zawiera karotenoidy, które pomagają chronić skórę przed stanami zapalnymi oraz przed negatywnym wpływem promieniowania UV, jak wykazały badania opublikowane w "Food & Function".
Czy można jeść kaki ze skórką?
Chociaż kaki można spożywać ze skórką, to ze względu na możliwą obecność pestycydów i innych niekorzystnych dla zdrowia substancji na jej powierzchni, lepiej zdecydować się na obranie owoców.
Po pierwsze, starannie płuczemy owoce, osuszamy i obieramy ze skórki. Następnie najlepiej jest pokroić miąższ na kawałki o średniej wielkości lub podzielić go na cząstki, podobnie jak robimy to z pomarańczami czy mandarynkami. W przypadku bardzo dojrzałego owocu możemy rozciąć go na pół i delikatnie wyjąć miękki miąższ łyżeczką, pozostawiając jedynie skórkę.
Kiedy jest sezon na kaki?
Lista zalet kaki jest długa, ale aby z nich skorzystać musimy nieco poczekać. Kaki pojawiają się w polskich sklepach najwcześniej w połowie października i są dostępne aż do końca grudnia.