Zapobiegają nowotworom i wzmacniają odporność. Sezon na te owoce jeszcze trwa

2023-08-17 14:36

Poziomki to wyjątkowo smaczne owoce. Delikatnie i słodziutkie sprawiają, że najchętniej zjadłoby się ich całą garść. Jednak poza smakiem ferują również wiele właściwości prozdrowotnych. Już w czasach średniowiecza ceniono je za to, że były w stanie obniżyć gorączkę. W czym jeszcze mogą pomóc?

Zapobiegają nowotworom i wzmacniają odporność. Sezon na te owoce jeszcze trwa
Autor: Fot. Getty Images

Poziomki leśne były wykorzystywane już w medycynie ludowej. Choć dawniej nie dysponowano badaniami i wiedzą naukową, to te niewielkie owoce pomagały w wielu schorzeniach. Dziś wiemy, że poziomki nie tylko wspomagają walkę z przeziębieniem, ale także zapobiegają nowotworom.

Antyoksydanty

Słodkie lekarstwo na różne bolączki? Poznaj moc poziomek

W artykule naukowym Politechniki Białostockiej opublikowano analizę właściwości różnych owoców leśnych. Należały do nich także poziomki. Naukowcy poinformowali, że te czerwone i słodkie pyszności mają w sobie wyjątkowo dużo Wit. C. Już w 100 g znajduje się aż 60 mg witaminy, dzięki czemu poziomki wspomagają walkę z infekcją oraz wzmacniają odporność.  

To jednak nie wszystko duża zawartość potasu wpływa pozytywnie na pracę układu krwionośnego. Dzięki temu wspierają leczenie nadciśnienia oraz anemii. Poza tym spożywanie poziomek przyczynia się do poprawy zdrowia w następujący sposób:

  • blokują wchłanianie „złego” cholesterolu LDL,
  • zwalczają wolne rodniki,
  • pomagają w leczeniu chorób układu moczowego (m.in. zapalenia pęcherza i kamicy nerkowej),
  • rozpuszczają kamień nazębny.

Naukowcy zaznaczają, że dobroczynne właściwości poziomek płyną nie tylko z owoców, ale również z listków. Zawierają one oligomery, flawonoidy i glikozydy.

Antyoksydanty uchronią cię przed nowotworem. Sięgnij po poziomki

Karotenoidy zawarte w poziomkach to silne antyoksydanty. To one odpowiadają za piękną, czerwoną barwę owoców. A ludziom pomagają zatrzymać proces starzenia. To nie wszystko, rolą antyoksydantów jest walka z wolnymi rodnikami, które przyczyniają się do powstawania nowotworów.

Badania potwierdzają, że karotenoidy hamują rozwój nowotworów. Ich dobroczynne działanie stwierdzono głównie w przypadku następujących rodzajów raka:

  • krtani,
  • jamy ustnej,
  • przełyku,
  • pęcherza moczowego.